https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-opocne-se-odehrava-49-mezinarodni-setkani-sokolniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Opočně se odehrává 49. mezinárodní setkání sokolníků

6.10.2016 11:57 | OPOČNO (ČTK)
Mistrovstvím sokolovitých dravců ve stoupavém letu začal ve středu program 49. ročník mezinárodního setkání sokolníků v Opočně. Akce se zúčastní osm desítek sokolníků, řekl ČTK předseda Klubu sokolníků Jiří Veselý.
 

"Na mistrovství je přihlášeno 12 dravců, na setkání sokolníků dorazí kolem 80 účastníků, někteří mají i více dravců, takže předpokládáme účast celkem přibližně devíti desítek dravců," řekl Veselý. Kromě sokolníků z ČR přijedou do Opočna i sokolníci například z Polska, Anglie či Rakouska.

Každý den čeká účastníky nástup na nádvoří opočenského zámku, následně lovy v různých honitbách na východě Čech. Na sobotní dopoledne je připravená ukázka sokolnictví pro veřejnost na Vodětínském kopci. Na setkání budou zastoupeni orli, jestřábi, káně harrisova, sokol stěhovavý a kříženci. "Sokoli loví bažantí zvěř, takzvaní dravci nízkého letu loví zaječí zvěř a orli jsou i srnčí," řekl Veselý.

Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Domácí tradice sokolnictví spadá do doby Velkomoravské říše, největší rozmach zaznamenalo v českých zemích ve středověku. Zájem o tento způsob lovu začal upadat po vynalezení palných zbraní.

V Klubu sokolníků je nyní zhruba pět set členů, jejich počet ani chovaní dravci se příliš nemění. "Byla doba, kdy přibývalo rychle orlů, protože to byl dostupný pták, teď přibývá jestřábů, protože se více odchovávají, ale počty sokolovitých dravců se drží stále na stejné úrovni," řekl Veselý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist