https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-opravenem-koryte-losinskeho-potoka-se-dari-lednackum-a-mihulim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V opraveném korytě Losinského potoka se daří ledňáčkům a mihulím

19.12.2018 00:14 | KÁCOV (ČTK)
Při obnově se do koryta dostalo také mrtvé dřevo a vznikly kolmé břehové stěny, v nichž vytváří nory jeden z obyvatelů přirozených vodních toků, ledňáček říční. / Ilustrační foto
Při obnově se do koryta dostalo také mrtvé dřevo a vznikly kolmé břehové stěny, v nichž vytváří nory jeden z obyvatelů přirozených vodních toků, ledňáček říční. / Ilustrační foto
Losinský potok na Kutnohorsku, který patří k větším přítokům řeky Sázavy, má opravené koryto. Díky tomu se v něm daří tamním živočichům, například ledňáčkům říčním či mihulím potočním. Stavba vyšla zhruba na 2,4 milionu korun, státní podnik Lesy ČR na ni získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí, informovala včera mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

V minulosti bylo koryto nepřirozeně pokryté dlažbou a betonovými panely. Dva půlmetrové spádové stupně i nevyužívaný jez tvořily zásadní bariéru pro pohyb zvířat. Díky letošním úpravám se to ale změnilo.

Opravené koryto Losinského potoka.
Opravené koryto Losinského potoka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR

"Odstranili jsme betonové opevnění, koryto v některých místech stabilizovaly kameny a spádové objekty nahradily dnové balvanité rampy. V místě zrušeného jezu jsme zachovali hradicí prvek, který umožní nouzový odběr vody," uvedla vedoucí správy toků pro povodí Vltavy z Lesů ČR Mojmíra Hillermanová.

Při obnově se do koryta dostalo také mrtvé dřevo a vznikly kolmé břehové stěny, v nichž vytváří nory jeden z obyvatelů přirozených vodních toků, ledňáček říční. Rozšířením koryta se také vytvořil prostor pro ukládání písčitých usazenin, ideálních pro chráněnou mihuli potoční. Svým vzhledem tento živočich může připomínat malého úhoře. Larvy zvané minohy žijí dva až tři roky zahrabané v písčitých náplavech v zachovalých vodních tocích. Život završí rozmnožováním, po kterém hynou. V potoku se vyskytuje i bohatá populace chráněné vranky obecné, pstruha potočního a dalších ryb vázaných na čisté a neregulované vodní toky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist