https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostrave-a-na-jizni-morave-jsou-dalsi-tri-ohniska-ptaci-chripky-v-malochovech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ostravě a na jižní Moravě jsou další tři ohniska ptačí chřipky v malochovech

4.1.2024 17:42 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V České republice se potvrdila další tři ohniska ptačí chřipky v nekomerčních malochovech slepic, a to v Ostravě, ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku a Vedrovicích na Znojemsku. Jde o druhé, třetí a čtvrté letošní ohnisko nákazy, uvedla Státní veterinární správa (SVS). První letošní ohnisko se rovněž v malochovu drůbeže potvrdilo v úterý v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. Nákaza se v Česku objevila téměř po osmi měsících. Veterináři nebudou kolem ohnisek nákazy vymezovat uzavřená pásma pro ostatní chovatele. Umožňuje to změna evropské legislativy.
 

Veterinární správa i přesto, že nebude zavádět mimořádná opatření, apeluje na chovatele v okolí ohnisek nákazy, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav drůbeže.

V Ostravě nahlásil chovatel Krajské veterinární správě zvýšený úhyn slepic v městské části Stará Bělá. Do středy mu uhynulo deset z 30 kusů. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Olomouc nákazu ptačí chřipkou potvrdilo dnes, stejně tak i v chovu na Vyškovsku. Chovateli ve Vážanech nad Litavou v krátké době uhynulo deset z 15 kusů drůbeže. Zbývající zvířata v zasažených chovech se musí utratit a poté provede odborná firma dezinfekci prostor. Ve středu odpoledne potvrdil olomouckých veterinární ústav také nákazu ze vzorku z Vedrovic, kde uhynulo chovateli v krátké době všech 15 slepic.

Podle veterinární správy je základní preventivní opatření proti šíření nákazy zamezení kontaktu drůbeže v chovech s volně žijícími ptáky. U chovatelů, kteří nemohou drůbež umístit do uzavřeného objektu, je nutné, aby minimalizovali riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků.

Zasažené malochovy splňují podmínky pro použití výjimky dané evropskou legislativou. Tou hlavní je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. "Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu ve středočeských Sedlčanech. Poslední ohnisko potvrdili 12. května v malochovu ptáků ve středních Čechách.

V loňském roce nařídili veterináři kvůli nákaze likvidaci více než 740 000 slepic z velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, což bylo doposud největší ohnisko nákazy v ČR. Ptačí chřipka se tam poprvé potvrdila na konci roku 2022 v jedné ze tří hal v chovu společnosti Česká drůbež. Postupně se ptačí chřipka dostala do celého chovu, který podle Českomoravské drůbežářské unie představoval zhruba 15 procent všech nosnic v komerčních chovech v ČR. Množství slepic, které se v chovu zlikvidovalo, snese denně přes 600.000 vajec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist