https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostrave-po-12-letech-poprve-klesly-dluhy-obcanu-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ostravě po 12 letech poprvé klesly dluhy občanů za odpad

9.5.2017 10:30 | OSTRAVA (ČTK)
Poplatek za komunální odpad musí občané zaplatit do 30. června. Výše poplatku zůstává v Ostravě stejná od roku 2005, a to 498 korun na osobu a rok. / ilustrační foto
Poplatek za komunální odpad musí občané zaplatit do 30. června. Výše poplatku zůstává v Ostravě stejná od roku 2005, a to 498 korun na osobu a rok. / ilustrační foto
Foto | Ian Britton / Freefoto.com
V Ostravě poprvé po 12 letech klesla výše dluhu občanů za komunální odpad. Lidé městu v roce 2016 dlužili zhruba 133,2 milionu korun. Je to přibližně o 5,5 milionu korun méně než o rok dříve, což znamená pokles asi o čtyři procenta, řekla ve středu novinářům náměstkyně primátora Iveta Vozňáková (Ostravak).
 

"Je to především efektivním vymáháním těch pohledávek a dále částečně odpisy pohledávek, které jsou nevymahatelné," uvedla Vozňáková. Dodala, že odpisy tvoří asi polovinu z hodnoty poklesu dluhu.

Náměstkyně připomněla, že město zaměstnává dva exekutory. "Snažíme se provádět exekuce na daňové přeplatky, dále na přeplatky u služeb. Snažíme se také dělat exekuce na bankovní účty a přihlašujeme se samozřejmě do insolvenčního řízení, i když to je trošku složitější," podotkla Vozňáková.

Poplatek za komunální odpad musí občané zaplatit do 30. června. Výše poplatku zůstává v Ostravě stejná od roku 2005, a to 498 korun na osobu a rok. "Stále více lidí upřednostňuje efektivnější způsoby bezhotovostního placení poplatku za odpad, například formou služby SIPO, což je polovina všech plateb, bankovním převodem z účtu nebo složenkou typu A," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Připomněla, že platbu lze v hotovosti nebo platební kartou uhradit i v pokladně magistrátu. Kvůli vysokým nákladům město už dva roky nerozesílá složenky do domácností.

Novou možností, kterou Ostrava zavede od 1. června, je úhrada poplatku za komunální odpad on-line platbou přes platební bránu. Město zvažuje, že by tento systém platby v budoucnu zavedlo také u jiných poplatků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová dvd
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist