https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-se-chysta-charitativni-beh-za-langury-indocinske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravské zoo se chystá charitativní běh za langury indočínské

1.6.2017 12:30 | OSTRAVA (ČTK)
Zoo Ostrava pořádá již druhý ročník charitativního běhu. Podpoří tak záchranný program pro langury indočínské, jedny z nejohroženějších primátů světa, kteří doslova stojí nad propastí vyhubení.
Zoo Ostrava pořádá již druhý ročník charitativního běhu. Podpoří tak záchranný program pro langury indočínské, jedny z nejohroženějších primátů světa, kteří doslova stojí nad propastí vyhubení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Ostrava
V ostravské zoologické zahradě se v srpnu chystá druhý ročník charitativního běhu. Běžci tentokrát podpoří záchranný program zaměřený na langury indočínské, které patří k nejohroženějším primátů světa a jsou těsně před vyhubením, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"Langur indočínský byl dlouho považován za vyhubeného, ale koncem 20. století byl znovuobjeven v lesích severního Vietnamu. Na celém světě přežívá jen okolo 200 zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích," uvedla Nováková.

Za posledních 35 let podle ní klesla populace těchto zvířat o 80 procent. Jejich hrozbou je nejen likvidace přírodního prostředí, ale také lov. "Languři z některých lokalit si snadno zvykají na lidi, a když potkají člověka, neprchají do větších vzdáleností, proto je lze extrémně snadno ulovit," vysvětlila Nováková.

Podle ní se z pěti populací se zatím jediná jeví jako životaschopná. V rezervaci Khau Ca žije asi 100 zvířat a zdejší languři jsou jako jediní několik posledních let alespoň částečně chráněni před pytláky. Za pomoci místních a mezinárodních ochranářů, a to včetně Zoo Ostrava, se daří motivovat místní obyvatele k tomu, aby zvířata nelovili.

Přispět k záchraně langurů mohou i účastníci běhu, 80 procent výtěžku ze startovného bude použito právě na podporu záchranného programu přímo ve Vietnamu. Zbylá část výtěžku bude věnována Zoo Ostrava.

"Stejně jako loni se poběží v nádherném přírodním areálu Zoo Ostrava po zavírací době na třech certifikovaných tratích, 550 metrů, 2,5 kilometru nebo pět kilometrů," uvedla jedna z organizátorek akce Monika Ondrušová.

Běh se uskuteční 30. srpna v 18:00. Maximální počet přihlášených je 1200.

Více informací včetně online registrace je na http://www.behzooostrava.cz/. Startovné je 390 korun, pro děti do 15 let pak 250 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist