https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-se-narodilo-mlade-hrocha-obojzivelneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravské zoo se narodilo mládě hrocha obojživelného

3.8.2020 03:56 | OSTRAVA (ČTK)
Zoo Ostrava hrochy chová od roku 1967. Za tu dobu se tam narodilo 33 mláďat včetně letošního.
Zoo Ostrava hrochy chová od roku 1967. Za tu dobu se tam narodilo 33 mláďat včetně letošního.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ostravské zoologické zahradě se narodilo mládě hrocha obojživelného. Jde o prvního potomka mladé samice. Zoo tak dočasně uzavřela pavilon Tanganika, aby samice měla klid na péči. Novináře o tom informovala mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Samice narozená v roce 2013 byla do Ostravy přivezena z anglické Zoo Whipsnade v roce 2016, o rok starší samec přicestoval loni v říjnu z belgické Zoo Antverpy. "Jejich spojení proběhlo bez komplikací a zvířata spolu od začátku tvoří harmonický pár, čehož důkazem je i brzké narození prvního potomka," uvedla Nováková.

Připomněla, že samice hrocha je březí osm měsíců. Mládě se rodí ve vodě, kde tráví první dny života, a pod vodou často i saje mateřské mléko. Po narození váží 35 až 50 kilogramů. Pohlaví ostravského mláděte pracovníci zahrady zatím neznají.

"Momentálně je tedy pavilon Tanganika uzavřen, ale návštěvníci mají možnost pozorovat hrošího samce ve venkovním výběhu, hlavně v dopoledních hodinách. Samec je dočasně od matky s mládětem oddělen, protože i pro něj se jedná o prvního potomka. Novopečená matka zatím zvládá svou rodičovskou premiéru velmi dobře. Mládě prospívá, je vitální a už také následuje matku na souš," doplnila Nováková. Podle ní jsou pro hroší mláďata i v přírodě kritické právě první týdny, kdy řada z nich nepřežije.

Zoo Ostrava hrochy chová od roku 1967. Za tu dobu se tam narodilo 33 mláďat včetně letošního. Odchovat se podařilo 18 mláďat, současné mládě zatím chovatelé do statistiky nezapočítávají. První mládě hrocha se v Ostravě narodilo v roce 1972. Byla to samička a stala se prvním hroším mládětem v celém tehdejším Československu. Od roku 2005 je hroch erbovním zvířetem zoo. Ostravská zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto zvířat v České republice.

Vinou člověka se hroch v přírodě stal ohroženým druhem a chov v zoologických zahradách se může časem stát poslední šancí pro jeho zachování na planetě. Početnost současné divoké populace je odhadována na 115.000 až 130.000 jedinců. Nejvíce hrochy v přírodě ohrožuje ztráta přirozeného prostředí a nelegální a neregulovaný lov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist