https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-se-narodilo-mlade-simpanze-hornoguinejskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravské zoo se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského

1.9.2023 10:54 | OSTRAVA (ČTK)
Šimpanzice v ostravské zoo.
Šimpanzice v ostravské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Jde o nejohroženější šimpanzí poddruh. Aby měla novopečená matka při odchovu mláděte klid, bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Jeho matkou je šestnáctiletá samice, prvorodička. Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Jelikož nemají primáti péči o mláďata vrozenou, jsou chovatelé od začátku napjati, jak si samice povede. Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat," uvedla Nováková.

Samice v Ostravě žije od roku 2019, kdy do zoo dorazila z dánského Aalborgu. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého zahrada získala na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna.

"Novopečená matka si zatím vede dobře a mládě prospívá. Vzhledem k její rodičovské premiéře jí chtějí chovatelé dopřát klid při odchovu jejího prvního potomka. I celá šimpanzí skupina potřebuje čas, aby si na nového člena zvykla, a proto bude Pavilon evoluce po určitou dobu otevřen v omezeném režimu, případně úplně uzavřen. Samice s mládětem ale v průběhu dne pobývá spolu s ostatními členy skupiny i ve venkovním výběhu, kde ji mohou trpěliví návštěvníci spatřit," uvedla mluvčí.

Jde podle ní o vzácné mládě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci evropského programu, který vede ostravská zoo, narodilo ani ne deset mláďat. Ostravská skupina šimpanzů hornoguinejských čítá devět členů. Tvoří ji dva dospělí samci, pět samic a dvě mláďata. Kromě týden starého samečka je to sameček narozený v únoru 2020.

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený. Hlavními příčinami ohrožení jsou degradace jejich přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18 000 až 65 000 jedinců. V Evropě žije v lidské péči jen přibližně 250 jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist