https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-papousci-zoo-v-bosovicich-se-vylihla-dve-mladata-vzacneho-amazonana-nadherneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V papouščí zoo v Bošovicích se vylíhla dvě mláďata vzácného amazoňana nádherného

27.6.2021 01:00 | BOŠOVICE (ČTK)
Amazoňan nádherný je vysoce ceněný i mezi soukromými chovateli.
Amazoňan nádherný je vysoce ceněný i mezi soukromými chovateli.
Specializovaná papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se opět může pochlubit mláďaty vzácného amazoňana nádherného, vylíhla se dvě. Vedení zařízení uvádí, že je jedinou zoo na světě, která amazoňany nádherné úspěšně odchovává, a to pravidelně pátým rokem. ČTK o tom informovala ředitelka zoo Hana Škrháková Pádková.
 

Amazoňan nádherný je vysoce ceněný i mezi soukromými chovateli. V bošovické zoo tento druh poprvé úspěšně odchovali v roce 2017, od té doby má pár mláďata pravidelně. Vždy šlo podle provozovatelů zoo o přirozený odchov, to znamená o odchov mláďat pod rodiči.

"O dvě mláďata se rodiče vzorně starají a jsou dobře krmena. Pohlaví mláďat zatím není známé. Než vylítnou z hnízdní dutiny, můžou návštěvníci, kromě desítky mláďat od jiných druhů, vidět loňská mláďata," uvedla ředitelka.

Papouščí zoo v Bošovicích je ojedinělá svou specializací. Veřejnosti se otevřela 1. srpna 2011 a momentálně chová více než 250 papoušků v 54 druzích od nejmenších papoušíčků po velké ary.

Zeleně a červeně zbarvený amazoňan nádherný z Jižní Ameriky dorůstá délky kolem 30 centimetrů a hmotnosti do 300 gramů. Vyznačují se značnou aktivitou. "Ve své expozici dostávají velké množství větví na okus a pro svůj obrovský temperament mají v oblibě i zavěšené houpačky z větví," uvedla ředitelka.

V evropských chovech se do 80. let minulého století tento druh téměř nevyskytoval, i poté zůstal vzácný. Je to i kvůli mezinárodní ochraně, povinné registraci a dalším úředním procedurám.

Zoo je asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, veřejnosti se otevřela později. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech. Otevřeno je do poloviny listopadu, každý den od 10:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist