https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pardubicich-vznikl-treti-park-pro-psy-kde-mohou-volne-behat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pardubicích vznikl třetí park pro psy, kde mohou volně běhat

13.7.2018 00:15 | PARDUBICE (ČTK)
V Pardubicích je 18 oblastí, kde psi smějí běhat volně. / Ilustrační foto
V Pardubicích je 18 oblastí, kde psi smějí běhat volně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V dukelském lese v Pardubicích vznikl park pro psy. Jejich majitelé je tam mohou nechat běhat bez vodítka. K dispozici mají oplocený prostor o velikosti 3118 metrů čtverečních. Prostor teď bude bezpečnější i pro další návštěvníky lesa. Řekl to starosta městského obvodu V Jiří Rejda (ANO).
 

"Tam byl původně klasický prostor pro pobíhání psů, ale už se tam staly dva incidenty, kdy pejsci utíkali i za běžci, kteří se tam byli proběhnout," řekl starosta.

Louka pro psy je na rohu ulic kpt. Nálepky a Sokolovské. Je rozdělená na dvě části, pro velké a malé psy. Jsou tam psí patníky na močení, koše a lavičky. Obvod za mobiliář, oplocení i pozemní úpravy zaplatil 377.000 korun. Část prostoru nebyla oplocena, zůstane pro děti, které tam mají k dispozici houpačku.

Psí parky jsou od roku 2017 v Polabinách a od roku 2015 na Dubině. Park v dukelském lese vznikl později, protože město les nechávalo upravit, v místě výběhu pro psy původně vedlo horkovzdušné teplárenské vedení. "Takže jsme nechtěli budovat plot, který by nám teplárny zničily," řekl Rejda.

V Pardubicích je 18 oblastí, kde psi smějí běhat volně. Kdekoliv jinde musí být na vodítku. Psí výběhy jsou například v ulici U Marka, u ulice kpt. Bartoše nebo u slepého ramene Labe v Polabinách. Pokutu za volné pobíhání psů mohou jejich majitelé dostat mimo jiné v parku Na Špici či v Tyršových sadech.

Podle dřívějších odhadů lidé v krajském městě chovají kolem 10.000 psů. Majitelé jim musí pořídit evidenční známku. Za psa v činžovním nebo panelovém domě platí 1200 korun ročně. "Máme spoustu stížností, že pejskaři pouští psi na dětská hřiště, nechávají je volně pobíhat, nesbírají exkrementy," řekl Rejda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist