https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pardubickem-kraji-roste-vykon-malych-vodnich-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pardubickém kraji roste výkon malých vodních elektráren

16.3.2021 00:48 | PARDUBICE (ČTK)
V Pardubickém kraji se v předchozích pěti letech zvýšil instalovaný výkon malých vodních elektráren. Vloni oproti roku 2015 vzrostl o 2,4 procenta na 29,7 megawattu (MW). Výkon ostatních obnovitelných zdrojů v regionu naopak většinou poklesl, zvláště u fotovoltaických elektráren, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
 

Podle statistiků se minulý rok instalovaný výkon vodních elektráren v kraji meziročně zvýšil zhruba o 0,2 MW. Podílely se na tom čtyři malé vodní elektrárny, Hamry u Hlinska na Chrudimsku s výkonem 55 kilowattů (kW), Sezemice na Pardubicku s 50 kW, Orlice s 55 kW a Visnarov s 19 kW, obě na Orlickoústecku.

Výroba elektřiny z vodních elektráren v roce 2020 v kraji vloni podle předběžných údajů meziročně vzrostla o 42,5 procent a byla nejvyšší za posledních sedm let. Po suchých létech se v roce 2020 zvýšily od června průtoky řek, proto mohly elektrárny více vyrábět. Výroba meziročně rostla od června s maximem na podzim.

Z malých vodních elektráren v Pardubickém kraji vyrobila vloni nejvíce elektřiny elektrárna Práčov patřící společnost ČEZ na přivaděči vody z Chrudimky pod vodním dílem Křižanovice. Do sítě dodala 16,1 gigawatthodin (GWh).

Ve srovnání s vodními elektrárnami se instalovaný výkon ostatních obnovitelných zdrojů v regionu snižuje, výjimkou je výroba elektřiny v bioplynových stanicích. Výkon fotovoltaických elektráren klesl mezi lety 2015 a 2020 o 1,2 procenta, větrných o 0,5 procenta. Instalovaný výkon plynových a spalovacích elektráren se zvýšil v tomto období o 5,5 procenta, především zásluhou budování bioplynových stanic, případně kogeneračních jednotek kombinujících výrobu elektřiny a tepla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist