https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-parku-u-zamku-v-zidlochovicich-se-bezne-pasou-mufloni-i-jeleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V parku u zámku v Židlochovicích se běžně pasou mufloni i jeleni

9.5.2021 01:20 | ŽIDLOCHOVICE (ČTK)
V parku je nyní k vidění 26 kusů divoké zvěře, a to 14 dospělých muflonů a čtyři muflončata. Ilustrační foto
V parku je nyní k vidění 26 kusů divoké zvěře, a to 14 dospělých muflonů a čtyři muflončata. Ilustrační foto
Návštěvníci parku u zámku v Židlochovicích na Brněnsku si běžně mohou prohlédnout i divokou zvěř, která se tam pase. Jde o muflony a jeleny. ČTK to řekla mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová. Státní podnik má zámek ve správě.
 

V parku je nyní k vidění 26 kusů divoké zvěře, a to 14 dospělých muflonů a čtyři muflončata, také osm kusů poddruhu jelena sika Dybowského. "Každoročně vyvádí v parku mladé – muflončata i kolouchy," uvedla mluvčí.

Zvěř je na návštěvníky zvyklá, nenechá se vyrušovat a pase se třeba jen několik metrů od lidí. "Myslivecká tradice zdejšího zámku možná svádí k domněnce, že byla zvěř do parku vysazena už v době, kdy zámek patřil některému z habsburských arcivévodů, ale není tomu tak. Zvěř tam byla vysazena až po 2. světové válce a zůstala dodnes," uvedla mluvčí.

Zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším loveckým zámkům Evropy. Společně s historickými bažantnicemi a oborami pro vysokou zvěř vytváří ojedinělý lovecký komplex, navazující na staletou mysliveckou tradici tohoto území.

Historie zámku, který v současné době slouží jako konferenční centrum a hotel, sahá až do 14. století, kdy měl nejspíš podobu vodní tvrze. Současnou klasicistní podobu dal zámku arcivévoda Fridrich, který zámek vlastnil na přelomu 19. a 20. století. Od roku 1918 je majetkem státu. Ve 20. a 30. letech na něm několikrát pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pro veřejnost je běžně nepřístupný.

Celoročně přístupný je ale právě park zámku. Má rozlohu asi 23 hektarů. Jde o krajinářský park v anglickém stylu s množstvím rozvolněných skupin stromů i samostatných vzrostlých stromů a loukami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist