https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pasmu-gazy-zacnou-s-obnovou-cenneho-udoli-vznikne-tam-prirodni-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pásmu Gazy začnou s obnovou cenného údolí. Vznikne tam přírodní rezervace

8.2.2022 02:54 | JERUZALÉM (ČTK)
Projekt za 66 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) má z místa, jež je ojedinělým mokřadem v regionu, učinit přírodní rezervaci.
Projekt za 66 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) má z místa, jež je ojedinělým mokřadem v regionu, učinit přírodní rezervaci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | NASA / Wikimedia Commons
OSN zahájí v březnu náročnou obnovu historického přírodního údolí v palestinském Pásmu Gazy, které nyní slouží jako skládka. Projekt za 66 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) má z místa, jež je ojedinělým mokřadem v regionu, učinit přírodní rezervaci. Jde o součást údolí, které se táhne izraelskou Negevskou pouští do Hebronu na Západním břehu Jordánu. Pásmem Gazy prochází napříč ke Středozemnímu moři devítikilometrový úsek.
 

Autoři projektu doufají, že se na místo vrátí množství rostlin a živočichů. Palestinci sice údolí vyhlásili za přírodní rezervaci v 90. letech, ale v minulých desetiletích se v něm navršily odpadky, protéká jím odpadní voda a místní lidé tam nechodí.

Rozvojový fond OSN (UNDP) dal dohromady peníze na obnovu původního stavu. "Ten projekt má napomoci rozvoji místa a učinit z něj místo stoky vyhledávanou lokalitu pro lidi z Gazy a turisty," řekl koordinátor projektu z UNDP Muhammad abú Šaabán.

Práce potrvají několik let. První peníze, 1,3 milionu dolarů, jež poskytne Belgie, se použijí na vyčištění, jež by mohlo být dokončeno za čtyři měsíce. "Začneme v březnu z údolí odvážet pevný odpad, otevřeme silnici, zrekultivujeme půdu a zasadíme mnoho stromů," řekl abú Šaabán.

Díky nové čističce, která začala fungovat v Gaze, teď do údolí vytéká pročištěná voda, což zlepšilo životní podmínky pro mnoho druhů ptáků, savců, ještěrů i obojživelníků.

Dlouhodobější projekty počítají s vytvořením trasy pro lidi. Mají podél ní vzniknout kempovací místa, kavárny, rekreační a výuková centra. Marván Hamad z radnice města Zahra, která se na projektu podílí, řekl, že díky tomu vzniknou nová pracovní místa.

V neděli k údolí zamířilo 40 aktivistů, kteří projekt podporují. "Jsme z celého Pásma Gazy a říkáme lidem, že se údolí Gaza obnovuje a bude v něm přírodní rezervace," řekl jeden z nich Muhammad abú Rdžajla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist