https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pekingu-vyhlasili-druhy-nejvyssi-stupen-smogove-pohotovosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pekingu vyhlásili druhý nejvyšší stupeň smogové pohotovosti

1.1.2017 11:53 | PEKING (ČTK)
Peking je znovu po krátké době zahalen vrstvou smogu. Koncentrace škodlivých prachových částic dvacetkrát přesáhla mezinárodně povolený limit. Peking v prosinci kvůli smogovému znečištění vyhlásil na několik dní nejvyšší, červený stupeň smogového znečištění, k němuž se vázalo mnoho dopravních a pracovních omezení. Nyní je vyhlášen stupeň oranžový.
 

Podle agentury AFP byl dnes znovu nad metropolí šedivý štiplavý smog, v historickém středu města bylo vidět turisty s rouškami na tvářích.

Koncentrace miniaturních prachových částic přesáhla podle měření amerického velvyslanectví 500 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom považuje za bezpečnou maximální hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

Za hlavní zdroj znečištění se považuje spalování uhlí při topení a výrobě elektřiny. Červený stupeň smogové pohotovosti platil v Pekingu od 16. do 21. prosince. Úřady tehdy nařídily uzavřít školy a omezit provoz v některých podnicích a továrnách. Byla uzavřena staveniště a omezen provoz automobilů.

Podle agentury Nová Čína byl od pátku červený stupeň vyhlášen znovu ve 24 městech na severu Číny. Dnes se ve většině z nich situace zlepšila, červený stupeň zůstává v Š'-ťia-čuangu. V tomto středisku provincie Che-pej měřiče pevných částic zaregistrovaly v prosinci hodnotu přes 1000 mikrogramů na metr krychlový.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist