https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-piskovne-u-ledenic-jsou-dve-nove-tunky-budou-domovem-pro-mokradni-a-piskomilne-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pískovně u Ledenic jsou dvě nové tůňky. Budou domovem pro mokřadní a pískomilné druhy

5.12.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V ledenické pískovně vznikly nové tůně.
V ledenické pískovně vznikly nové tůně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Calla
V ledenické pískovně, která je přírodovědně zajímavou lokalitou, vznikly dvě nové tůňky. Ty mají podpořit výskyt mokřadních a pískomilných druhů. Informuje o tom sdružení Calla.
 

„Do ledenické pískovny jezdíme už mnoho let se studenty Pedagogické fakulty v rámci terénních cvičení a exkurzí. Je zde možné pozorovat zajímavé biologické procesy a našla zde útočiště celá řada chráněných a ohrožených živočichů," říká entomolog Tomáš Ditrich, který pracuje na katedře biologie Pedagogické fakulty JU a také v Biologickém centru AV ČR. Ditrich lokalitu sleduje už řadu let a právě jeho napadlo, že by bylo vhodné zde ohrožené druhy podpořit.

Okrajové partie ledenické pískovny
Okrajové partie ledenické pískovny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Calla

"Žije tu několik druhů obojživelníků, svižníci nebo blanokřídlý hmyz vázaný na zdejší písčité stěny,“ vyjmenovává Tomáš Ditrich důvody, proč se pozornost ochránců přírody upřela zrovna sem. „Pískovna ale postupně zarůstá, což by do budoucna znamenalo ústup ohrožených druhů na úkor běžných rostlin a živočichů z okolní krajiny,“ vysvětluje Ditrich.

Do hry poté vstoupila nezisková organizace Calla, která se dlouhodobě zabývá právě mapováním přírodovědně zajímavých pískoven a péčí o ně. Nezbytná byla také spolupráce s Městysem Ledenice, kterému patří pozemky v pískovně, a vyřízení potřebných povolení.

„Vytvořením tůněk péče o ledenickou pískovnu určitě nekončí. Příští rok se chystáme tůňky i okolní písčiny prozkoumat a odhalit případné další ohrožené druhy. Výsledky průzkumu nám pomohou v dalším plánování zásahů,“ vysvětluje Jiří Řehounek, který má v Calle na starosti projekty na ochranu pískoven.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist