https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-narodily-dva-vzacni-lvi-berbersti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo se narodili dva vzácní lvi berberští

15.8.2020 01:01 | PLZEŇ (ČTK)
Lev berberský je velká, v přírodě již vyhynulá kočkovitá šelma, poddruh lva. V zajetí přežívá několik posledních desítek kusů.
Lev berberský je velká, v přírodě již vyhynulá kočkovitá šelma, poddruh lva. V zajetí přežívá několik posledních desítek kusů.
Dvě mláďata vzácných lvů berberských se narodila 4. srpna v plzeňské zoologické zahradě. Matkou malé lvice a lva je šestiletá Tamika, která je již matkou samice Amiry z roku 2016 a trojčat z roku 2018. Pavilon je až do odvolání pro návštěvníky uzavřen, aby lvice měla potřebný klid. Lidé mohou ale ve venkovním výběhu pozorovat otce lvíčat, desetiletého Matesa, a dvouletého Dabira, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

V zoo byla v jednu chvíli až sedmičlenná tlupa lvů. Některá odrostlá mláďata už odcestovala do jiných zahrad. První plzeňské mládě lva berberského Amira je matkou trojčat v zoo v Herbersteinu v Rakousku.

Mláďata Baqir, Deema a Luisa nově pojmenovaná Esma odjeli loni do různých francouzských zoo. "Poslední se chystá k odjezdu více než dvouletý Dabir, nová expozice se pro něj dokončuje v Zoo Chleby," řekl Vobruba. Zoo také loni přišla o čtyřletou samici Neylu, která uhynula na pooperační komplikace po těžkém porodu trojčat, která rovněž nepřežila. Před převozem do jiné zahrady museli chovatelé utratit kvůli těžké vrozené vývojové vadě roční samici Damali.

Vzácné lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002. Odchovů se nedočkala od původního samce Vilíka a samic Zuoiny a Lekyshy - Blanky. Teprve Vilíkův desetiletý pravnuk Mates s mladými samicemi Tamikou a Neylou dosáhli úspěšných odchovů.

Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. V přírodě je vyhubený a přežívá jen v zajetí. Zachránil se díky marockému králi, v jehož zvěřincích byl chovaný.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist