https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-po-osmi-letech-narodilo-mlade-kapybary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Plzeňské zoo se po osmi letech narodilo mládě kapybary

10.10.2020 00:48 | PLZEŇ (ČTK)
Chovatelé proto doufají, že ještě letos se dočkají dalších mláďat i od zbývajících samic.
Chovatelé proto doufají, že ještě letos se dočkají dalších mláďat i od zbývajících samic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | K. Misíková / FB Zoo Plzeň
V plzeňské zoologické zahradě se před týdnem narodilo po osmileté pauze mládě největšího hlodavce světa - jihoamerické kapybary. Zoo chová tato zvířata od roku 1997. Loni pořídila nová mladá chovná zvířata - tři roční samice z Mnichova a samce z Košic. Chovatelé proto doufají, že ještě letos se dočkají dalších mláďat i od zbývajících samic, řekla ČTK Miroslava Palacká ze zoo.
 

Kapybary žijí v Plzni ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. "Mají k dispozici velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást, a dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období, a velký venkovní. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu," popsala Palacká.

Do dospělosti poslední mláďata plzeňská zoo odchovala v roce 2008, dožila se pak až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula.

Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých. Žije v okolí velkých jihoamerických řek. Jejími hlavními nepřáteli jsou anakondy, kajmani, jaguáři a lidé, kteří je často loví pro maso. Kapybary jsou přizpůsobené životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty mají plovací blány, které jim pomáhají k plavání i k pohybu po měkkém bahnitém břehu.

V přírodě se kapybary živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr, v zajetí mohou vážit i 80 kilogramů a dožít se až 12 let. V jedné skupině žije samec, dvě až tři samice a mláďata. Na společném shromaždišti se ale může sejít až sto zvířat. Samice rodí jednou ročně dvě až osm mláďat. "Poslední dobou patří mezi hojné a dobře se množící druhy, v Evropě ji chová přes 230 zoo a zooparků," dodala Palacká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist