https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podyji-pokracuji-v-zatravnovani-poli-slo-uz-o-desitky-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Podyjí pokračují v zatravňování polí, šlo už o desítky hektarů

16.7.2018 00:22 | ZNOJMO (ČTK)
Na snímku sečení louky u Havraníků. Její seno poslouží jako zdroj semen pro novou lokalitu.
Na snímku sečení louky u Havraníků. Její seno poslouží jako zdroj semen pro novou lokalitu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Robert Stejskal / / Správa Národního parku Podyjí
Správa národního parku v Podyjí pokračuje v zatravňování orné plochy, nové louky vzniknou u Popic. Správa v Podyjí od 90. let zatravnila především v blízkosti obcí už desítky hektarů polí. Chce tím zlepšit strukturu krajiny i podmínky pro živé organismy, louky také lépe než pole zadržují v krajině vodu. Řekl to Robert Stejskal ze správy národního parku.
 

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Vznikl v roce 1991, správa parku pole začala zatravňovat už krátce poté. Nejdříve šlo o místa, kde orná půda sahala do blízkosti údolí řeky Dyje a hrozily splachy hnojiv do údolí, podle Stejskala šlo odhadem asi o 50 hektarů. V zatravňování se však pokračovalo i v dalších letech. Jen za posledních deset let správa podle Stejskala nechala zatravnit 32 hektarů, nejvíce kolem Čížova a Popic.

Také seno na ploše u Konic se stane zdrojem semen pro novou louku.
Také seno na ploše u Konic se stane zdrojem semen pro novou louku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Robert Stejskal / / Správa Národního parku Podyjí

Kolem Popic nyní přibudou další asi dva hektary luk. K jejich zatravnění ochranáři poprvé použili metodu "zeleného" sena. "Z vybraných lučních porostů v blízkosti Popic a Havraníků jsme posekali trávu se zralými nebo dozrávajícími semínky. Hmota byla ihned převezena na cílové parcely, kde byla rovnoměrně rozložena na předem připravený povrch," řekl Stejskal. Nový luční porost by měl vzejít příští rok.

Správa zatravňuje vhodné pozemky, které získává převodem od jiných státních subjektů či nákupem od obcí nebo soukromých vlastníků. V současné době ale podle Stejskala zatravňuje i 20 až 30 hektarů polí také kolem Čížova, a to s přechodem tamního zemědělského subjektu na ekologické hospodaření. "Na ostatních katastrech cizí subjekty nic nezatravnily, spíš naopak," doplnil Stejskal.

Správa parku hodlá v zatravňování pokračovat, ať už na vlastních pozemcích nebo po dohodě s vlastníky. Chystá i zakládání alejí, pásů křovin nebo obnovu cest. Zatravněná krajina lépe zadržuje v krajině vodu, podmínky pro živé organismy jsou v ní vhodnější. Nezanedbatelná je podle Stejskala i funkce estetická. "Je prokázáno, že člověk pohybující se v krajině vnímá mnohem příznivěji pestrou krajinu s různými typy kultur, než nekonečné polní lány," uvedl Stejskal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist