https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-polske-zoo-se-narodilo-mlade-vzacneho-kuskuse-medvediho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V polské zoo se narodilo mládě vzácného kuskuse medvědího

1.6.2018 01:08 | VRATISLAV (ČTK)
Kuskus medvědí (na obrázku) žije v deštném pralese indonéského ostrova Sulawesi. K lezení po stromech používá drápy a k zavěšování na větvích svůj dlouhý ocas. Odborníci mají o druhu velmi málo informací, kvůli lidskému osidlování a odlesňování se jejich počet prudce zmenšuje.
Kuskus medvědí (na obrázku) žije v deštném pralese indonéského ostrova Sulawesi. K lezení po stromech používá drápy a k zavěšování na větvích svůj dlouhý ocas. Odborníci mají o druhu velmi málo informací, kvůli lidskému osidlování a odlesňování se jejich počet prudce zmenšuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V zoologické zahradě v polské Vratislavi se narodilo mládě vzácného vačnatce kuskuse medvědího. Podle chovatelů jde o první mládě tohoto druhu, které přišlo na svět v zajetí, napsala agentura AP.
 

Chovatelé si v březnu všimli pohybu a následně i mláděte ve vaku samice, uvedla představitelka zoologické Joanna Kijová. Mládě po většinu času zůstává v bezpečí vaku své matky, občas se ale vydá na obhlídku okolí. Podle Kijové je nový přírůstek s velkou pravděpodobností samice.

Kuskusovití je čeleď středně velkých vačnatců většinou žijících v korunách stromů. Všichni kuskusovití šplhají výborně, jsou to všežravci a aktivní jsou hlavně za úsvitu a za soumraku. Obvykle mívají najednou jen jedno mládě. Některé druhy kuskusovitých, jako je kusu liščí, byly člověkem zavlečeny na Nový Zéland. Zatímco již jmenovaný kusu liščí, a několik dalších druhů, se dokázal přizpůsobit přítomnosti člověka, stal se z něj škůdce zahrad a daří se mu i ve městech, jiné druhy jsou ohrožené.

Kuskus medvědí žije v deštném pralese indonéského ostrova Sulawesi. K lezení po stromech používá drápy a k zavěšování na větvích svůj dlouhý ocas. Odborníci mají o druhu velmi málo informací, kvůli lidskému osidlování a odlesňování se jejich počet prudce zmenšuje.

V současné době je celkem 13 kusů tohoto druhu chováno ve čtyřech zoologických zahradách po celém světě. Vratislavská zoo si o pozorování mláděte vede pečlivé záznamy v naději, že tím usnadní péči o tohoto vačnatce i ostatním chovatelům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist