https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-povodi-moravy-je-sucho-na-78-stanicich-ze-196
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V povodí Moravy je sucho na 78 stanicích ze 196

20.8.2018 00:40 | BRNO (ČTK)
Hladina vody ve Vsetínské bečvě v Jarcové v období sucha.
Hladina vody ve Vsetínské bečvě v Jarcové v období sucha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povodí Moravy eviduje k dnešku na sledovaných tocích sucho na 78 měřicích stanicích ze 196. V Moravě je ve Strážnici na Hodonínsku pouze 12 procent průměrného srpnového průtoku. Vysoké teploty trvající od dubna a dlouhodobý deficit srážek způsobuje další problémy, kterými jsou úhyny ryb, klesající hladina vodních nádrží, vysychání slepých ramen, pokles hladiny podzemních vod a zákazy odběrů povrchových vod, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Vodohospodářům nezbývá nic jiného než čekat na srážky. "Jedná se o situaci, se kterou nemůžeme nyní nic dělat," poznamenal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nejhůř jsou na tom řeky, které nelze nadlepšovat upouštěním vody z přehrad. "Vyschlé potoky či úbytky vody ve slepých ramenech řek nám lidé hlásí už od počátku června. Situaci dobře ilustruje náš hlavní tok Morava, kterým v Šumperku protéká 32 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, v Olomouci a Kroměříži 24 procent, ve Spytihněvi už pouze 16 procent a ve Strážnici jen 12 procent. Pokles průtoku je způsobený velmi slabými průtoky v přitékajících řekách a potocích," vysvětlil Gargulák.

Hladina vody ve Vsetínské bečvě v Jarcové v běžném období.
Hladina vody ve Vsetínské bečvě v Jarcové v běžném období.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Velké toky sice na suchu na rozdíl od mnohých potoků nejsou, ale vody je v nich velmi málo. Na Bečvě klesly průtoky pod 20 procent srpnového průměru. Kvůli tomu vydala města Přerov, Vsetín i Valašské Meziříčí opatření omezující nakládání s povrchovými vodami. V povodí Dyje jsou významné vodní toky nadlepšovány upouštěním vody z vodních nádrží a průtoky jsou v případě Dyje na 34 procentech v Trávním Dvoře, Svratka na 26 procentech v Židlochovicích a Svitava na 31 procentech v Bílovicích nad Svitavou. Omezení či zákazy nakládání s povrchovými vodami vydaly v povodí Moravy už desítky obcí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist