https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-bude-vice-stanic-ktere-meri-skodliviny-z-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze bude více stanic, které měří škodliviny z dopravy

6.2.2017 09:30 | PRAHA (ČTK)
Na základě vyhodnocení údajů bude Technická správa komunikací schopna usměrňovat městský silniční provoz.
Na základě vyhodnocení údajů bude Technická správa komunikací schopna usměrňovat městský silniční provoz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Technická správa komunikací (TSK) rozšíří systém monitorování škodlivin z dopravy v Praze. Pořídí 18 měřicích stanic, celkem jich tak bude v centru metropole 30. Podle výsledků měření je možné i usměrňovat dopravu, řekla ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková. Doprava je v Praze největším zdrojem znečištění ovzduší.
 

Prvních 12 monitorovacích stanic bylo umístěno v Praze 1, Praze 3 a Praze 8 loni. Zařízení, která městská firma nakupuje, jsou levnější než ta, které používají meteorologové. "Tato zařízení jsou určena pouze pro informativní sledování charakteristik životního prostředí, nikoliv certifikovaná měření," vysvětlila Lišková. Osmnáct nových stanic TSK podle věstníku veřejných zakázek dodá firma Media Channel za 4,8 milionu korun.

Stanice měří teplotu, vlhkost, tlak vzduchu, rychlost a směr větru, plyny v ovzduší a množství částeček prachu, které při vysokých koncentracích tvoří smog. "Na základě vyhodnocení údajů budeme schopni usměrňovat městský silniční provoz z dopravní řídící ústředny například úpravami chodu světelných signalizací na křižovatkách v oblasti se zhoršeným životním prostředím," dodala mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
van snm
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist