https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-budou-letos-do-82-lamp-instalovany-nabijecky-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze budou letos do 82 lamp instalovány nabíječky pro elektromobily

21.2.2022 14:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | praha.eu
V hlavním městě budou letos do lamp veřejného osvětlení nainstalovány nabíječky pro elektromobily. Dobíjecí stanice se objeví na 82 stožárech. ČTK to sdělil radní Jan Chabr (TOP 09). V budoucnu se má pak podle plánu města jejich počet postupně zvyšovat, proto magistrát letos plánuje vyměnit a zmodernizovat více než 600 lamp. V Praze je zhruba 135 000 lamp veřejného osvětlení.
 

Na umisťování nabíječek magistrát spolupracuje s Pražskou energetikou (PRE). "Prostřednictvím tohoto projektu dostaneme během roku na pražské lampy nabíječky. Elektromobilita je nyní v rámci evropského trhu s automobily nyní preferovanou variantou a je třeba k tomu připravit dobíjecí infrastrukturu i v rámci veřejného prostoru. Ne každý může k dobíjení využívat vlastní garáž," uvedl Chabr.

Kvůli instalaci nabíječek je potřeba k lampám přivést nové kapely, které kapacitně zvládnou přivést energii pro lampu i nabíječku. Město proto spolupracuje s PRE a při výměnách kabelů současné vloží do chodníku i kabel pro nabíječku. Letos bude vyměněno 654 lamp a na 189 z nich bude možné připojit nabíječky. Lampy vymění městská firma Technologie hlavního města (THMP) v deseti městských částech.

V Praze má být podle dřívějších vyjádření vedení města do roku 2026 moderních lamp asi 3000, tedy 6000 nabíječek. Proměna souvisí rovněž s normou pro automobily Euro 7, která by podle záměru Evropské komise měla začít platit v roce 2025 a fakticky by znemožnila výrobu automobilů bez elektropohonu. Podle odhadů má být v ČR v roce 2030 asi 500 000 až 700.000 elektromobilů, z toho asi třetina v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist