https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-jako-v-prvni-zoo-na-svete-rozmnozili-rybozravou-sovu-ketupu-pelovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze jako v první zoo na světě rozmnožili rybožravou sovu ketupu Pelovu

14.4.2024 00:58 | PRAHA (ČTK)
Mládě ketupy Pelovy (na snímku vpravo) se vyznačuje světlým zbarvením a zbytky prachového peří. Návštěvníci jej tak po boku jeho rodičů lehce poznají.
Mládě ketupy Pelovy (na snímku vpravo) se vyznačuje světlým zbarvením a zbytky prachového peří. Návštěvníci jej tak po boku jeho rodičů lehce poznají.
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Zoo Praha jako první zoologická zahrada na světě rozmnožila africkou rybožravou sovu ketupu Pelovu. Mládě se vylíhlo počátkem roku, matka ho sice vyhodila z hnízda, ale chovatelé ho zachránili. Po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá, sdělil ČTK mluvčí pražské zoo Filip Mašek. Mládě druhu, který patří mezi největší žijící sovy, se vrátilo k rodičům a návštěvníci ho mohou vidět ve voliéře vedle Pavilonu tučňáků.
 

Chovatelé nechali na podzim oba páry ketup Pelových ve vnitřních ubikacích, zahnízdil jeden z nich. Mládě se u něj objevilo počátkem roku, matka ho zpočátku zahřívala a krmila, uvedl kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. "Uplynul týden a bohužel jsme zjistili, že mládě bylo vyhozené z hnízda. Našli jsme ho navíc podchlazené, a proto jsme ho umístili do inkubátoru a přistoupili k odchovu v chovatelské péči," dodal. Návrat do hnízda by podle něj byl příliš riskantní.

Chovatelé malou sovu dokrmovali holátky myší a potkanů, později i rybami. Ketupy Pelovy totiž patří mezi takzvané rybí nebo rybářské sovy, jejichž potravu ve volné přírodě tvoří téměř stoprocentně ryby. Svou kořist ketupy vyhlížejí z posedů nízko nad hladinou nebo po ní pátrají při procházení mělkou vodou. Nepohrdnou ani žábami, korýši či malým krokodýlem.

Do improvizované hnízdní dutiny k rodičům chovatelé mládě vrátili koncem března, seznamovat se mohou přes mřížku ve vletovém otvoru. Podle mluvčího zatím není možné říct, že by šlo o dokonanou "adopci vlastními rodiči", jako se to v pražské zoo v minulosti povedlo například při odchovu krasek jávských nebo loni u nestorů kea. "Avšak je patrná velká dávka tolerance mláděte ze strany rodičů. Pro jeho socializaci je tento krok důležitý. Díky návratu do voliéry je také mládě dobře vidět z návštěvnických prostor," dodal Mašek.

Zoo Praha chová ketupy Pelovy od roku 2019, kdy dva páry získala ze specializovaného chovného centra na sovy v italském Monticellu. Stala se tak jedinou veřejnou institucí na světě, kde lze tento druh spatřit. V přírodě ketupy Pelovy obývají subsaharskou Afriku. Jako jedny z největších sov světa mohou ketupy Pelovy v dospělosti vážit až dva kilogramy a mít rozpětí křídel 1,5 metru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist