https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-pokrtili-knihu-o-vazkach-s-fotografiemi-dana-barty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze pokřtili knihu o vážkách s fotografiemi Dana Bárty

23.3.2016 07:12 | PRAHA (ČTK)
Vážky obývají Zemi už 300 milionů let a patří mezi taxonomicky, ekologicky a faunisticky nejprobádanější skupiny hmyzu v Evropě
Vážky obývají Zemi už 300 milionů let a patří mezi taxonomicky, ekologicky a faunisticky nejprobádanější skupiny hmyzu v Evropě
V pražském knihkupectví Academia v úterý ekonom Tomáš Sedláček pokřtil knihu Aleše Dolného a Filipa Harabiše Vážky Insecta Odonata, na jejíž obrazové části se podílel i zpěvák a fotograf Dan Bárta. Nový atlas je určen širokému spektru čtenářů, profesionálním biologům a pedagogům v přírodovědných oborech i ochráncům a milovníkům přírody.
 

"Moje knihy jsou čím dál tím objemnější a méně prodejné, takže vám přeju opak," uvedl v zaplněné Literární kavárně Academia Sedláček.

Spoluautor knihy Dolný zdůraznil, že vážky jsou jednou z ekologicky nejvýznamnějších skupin živočichů v Evropské unii, protože jsou ukazatelem změn v přírodě i krajině.

Podle Bárty může útlá publikace sloužit jako terénní příručka. Její obrazová část podle něj obsahuje všech 75 druhů vážek vyskytujících se na území České republiky.

"Na knize je důležité, že obsahuje klíč larev i dospělců v České republice, jsou to aktualizované údaje od naší monografie z roku 2008 a vychází v řadě Atlas mapující různé skupiny živočichů," řekl ČTK Bárta, který se vážkám věnuje téměř 20 let a za křehkým hmyzem cestuje po celém světě - navštívil Jižní Ameriku, jihovýchodní Asii, Jihoafrickou republiku nebo Namibii.

Obrazová publikace obsahuje originální, v Evropě ojedinělá, skenerem pořízená vyobrazení živých jedinců všech tuzemských druhů. Bárta podotkl, že po naskenování do přírody vrátili 95 procent zobrazovaných vážek.

Vážky obývají Zemi už 300 milionů let a patří mezi taxonomicky, ekologicky a faunisticky nejprobádanější skupiny hmyzu v Evropě. Jejich popularita stále roste, nejen mezi odbornou, ale i laickou veřejností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist