https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-pribudou-mlzitka-i-mimo-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze přibudou mlžítka i mimo centrum

27.6.2020 00:44 | PRAHA (ČTK)
V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu
V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pražské vodovody a kanalizace
Rozprašovače mlhy pro ochlazení, tzv. mlžítka, se letos v Praze rozšíří i mimo centrum. Společný projekt firem Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a Pražská vodohospodářská společnost (PVS), který začal loni, by se mohl rozšířit až do 19 městských částí. ČTK o tom informoval mluvčí PVK Tomáš Mrázek.
 

"Mlžící zařízení se neobjeví pouze v centru města, jako tomu bylo loni, ale i v dalších městských částech mimo širší centrum. Mlžítka jsou již v provozu v Praze 14, Praze 17 či Praze 22," uvedl Mrázek. Dodal, že o umístění se jedná s 19 radnicemi a s magistrátem.

Letos už se podle mluvčího zařízení objevila také na Palackého náměstí, Tylově náměstí, Ostrčilově náměstí a Rašínově nábřeží v Praze 2. Loni je společnosti umístily i například na hydranty na Staroměstském náměstí, na Karlově náměstí, na Florenci a na Ovocném trhu.

"V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu," vysvětlil Mrázek princip mlžítek. Dodal, že spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu a využívá se pitná voda z vodovodního řadu.

V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist