https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-se-budou-scitat-hnizda-postolek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se budou sčítat hnízda poštolek

11.5.2000 13:55 | PRAHA (EkoList)
Přestože se poštolka obecná stala typickým pražským ptákem a nejtypičtějším dravcem hlavního města, není podle Petra Voříška z České společnosti ornitologické (ČSO) znám aktuální počet těchto ptáků, kteří v Praze hnízdí. "Poslední známé údaje pocházejí z let 1985 - 1989, kdy v Praze hnízdilo zhruba 300 párů poštolek," říká Voříšek.
 

ČSO proto zorganizovala ve spolupráci s Národním muzeem v Praze novou sčítací akci, které se kromě vědců a ornitologů mohou zúčastnit i běžní obyvatelé Prahy. Její výsledky zároveň ČSO použije jako podklady pro připravovaný Atlas hnízdního rozšíření ptáků v Praze. "Veřejnost nám může významně pomoct především v tom, že řada míst je pro ornitology nepřístupná - různé zadní strany domů, uzavřené tovární objekty, nejvyšší patra panelových domů a podobně," vysvětluje Petr Voříšek.

Lidé, kteří najdou hnízdící poštolčí pár mohou podat ČSO hlášení, které by mělo obsahovat místo a datum pozorování (nálezu), stav hnízdění (například vejce či mláďata v hnízdě), popis umístění hnízda a jméno, adresu a telefon pozorovatele, na adresu Česká společnost ornitologická, Hornoměcholupská 34, 102 00 Praha 10 s heslem "poštolky" na obálce. Je možné použít i fax a telefon 02/786 67 00 či e-mail cso@birdlife.cz. Každý, kdo poskytne ČSO zprávu o hnízdících poštolkách, dostane propagační materiály k projektu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist