https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-se-uskutecni-konference-o-ceske-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se uskuteční konference o české krajině

7.10.2002 16:00 | PRAHA (ČIA)
Konference na téma "Tvář naší země - krajina domova" bude v podvečer 8. října slavnostně zahájena na Pražském hradě. Úvodního ceremoniálu druhého ročníku nadresortního fóra se zúčastní prezident republiky Václav Havel, předseda senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Na třídenním sympoziu, které se bude ve dnech od 9. do 11. října konat v kongresovém centru Výzkumného ústavu Silva-Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích, se letos sejde téměř 400 zainteresovaných odborníků. Všechny spojuje jejich zájem o budoucí osud a zdravou, životaschopnou podobu české krajiny.
 

Mottem celého setkání by se mohla stát slova Ivana Dejmala, předsedy organizačního výboru konference a Společnosti pro krajinu: "Tvář krajiny je výsledkem naší činnosti ... A je-li krajina hezky uspořádaná, je i duše člověka uspořádanější". Program odborného fóra bude rozdělen do šesti tematických bloků - Venkov jako sociální prostor krajiny, Město a krajina, Člověk jako krajinotvorný činitel, Ochrana krajiny a Rehabilitace krajiny. Poslední tematický okruh nese název Krajina jako politikum a reflektuje mocnou roli politických rozhodnutí na výslednou podobu české krajiny.

Diskusní "krajinářský" maraton mimo jiné připomene přínosy i nesplněná očekávání loňského premiérového ročníku. Z podnětu první konference vzešel například takzvaný čtvrtý krajinotvorný program a návrh zákon o trvale udržitelném cestovním ruchu. Ze stinných stránek však lze poukázat na kroky minulé vlády, jež i přes výzvy účastníků konference například nepřistoupila k podpisu a ratifikaci Evropské úmluvy o krajině.

Letošní konferenci, na níž zazní více než 170 odborných referátů a uskuteční se celá řada tematických workshopů, provází fotografická publikace Místa hodná paměti. Kniha konfrontuje dobové texty vztahující se k významným místům české historie s jejich dnešní podobou. V období od května do října příštího roku se rovněž připravuje výstava o proměnách české krajiny, která se uskuteční v Jízdárně Valdštejnského paláce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist