https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-v-budoucnu-pribude-az-sest-kompostaren-na-bioodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze v budoucnu přibude až šest kompostáren na bioodpad

12.1.2017 22:10 | PRAHA (ČTK)
Biodpad se po nadrcení ukládá na tzv. zakládku, kde biodpad setrvá tři měsíce a neustále se provzdušňuje speciálním strojem, dokud nevznikne kompost. Ten se může dále míchat a vytvářet tak různorodé zahradnické substráty.  Ilustrační foto.
Biodpad se po nadrcení ukládá na tzv. zakládku, kde biodpad setrvá tři měsíce a neustále se provzdušňuje speciálním strojem, dokud nevznikne kompost. Ten se může dále míchat a vytvářet tak různorodé zahradnické substráty. Ilustrační foto.
Foto | Dominika Patrovská / Ekolist.cz
V Praze by mělo v budoucnu fungovat až šest kompostáren, které budou zpracovávat bioodpad. Stát by měly na okrajích metropole tak, aby mohly pohodlně zpracovávat odpad z celého města. Záměr ale naráží na odpor místních radnic, které se provozu obávají. Informovala o tom radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Letos začne fungovat kompostárna ve Slivenci. Provozovat ji budou Lesy hlavního města Prahy.
 

"Kompostárny jsou velmi užitečná zařízení. Chceme zpracovávat zbytky zeleně z údržby městských částí i biologický odpad z domácností tak, aby kvalitní organická hmota nekončila ve spalovně nebo na skládkách, když se může v podobě kompostu vracet do půdy," uvedla radní.

Na jaře se otevře nová slivenecká kompostárna. Projekt za více než 11 milionů korun připravoval magistrát od roku 2010. Další provoz by mohl být v Praze 14. "Půjde o systém regionálních kompostáren. Hledáme intenzivně další místa, jde to ale dost těžko, protože městské části se brání," doplnila. Posečená tráva, listí nebo štěpka se zpracovává tlením, lidmi obávaný zápach podle radní nehrozí.

Praha zároveň do budoucnu zvažuje zahrnout bioodpad do systému tříděného odpadu, podobně jako tomu je třeba u plastů nebo papíru. V současnosti si lidé mohou pořídit vlastní hnědé popelnice, za které si ale připlácí. Povinnost kompostovat část odpadů vyplývá městům ze zákona.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist