https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-v-techto-dnech-probiha-konference-yeast-2001
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze v těchto dnech probíhá konference YEAST 2001

30.8.2001 09:16 | PRAHA (ČIA)
Priony, pravděpodobné původce tzv. nemoci šílených krav (BSE) a její lidské formy Creuzfeld-Jakobovy choroby objevil již před čtyřiceti lety u kvasinek Brian Cox účastník XX. Mezinárodní konference o molekulární biologii a genetice kvasinek YEAST 2001, která se koná v těchto dnech v Praze. Prionová bílkovina je schopna v buňce kvasinek vyvolat změny podobným mechanismem jako v buňkách savců.
 

Hypotéza o tom, že tyto drobné bílkovinné částice způsobují BSE a její lidskou formu Creutzfeld-Jakobovu chorobu, vznikla podle Coxe v 80. letech minulého století. Tehdy jí ovšem nikdo nevěřil. I v současné době se neustále jedná pouze o nepotvrzenou hypotézu, k níž mají někteří vědci značné výhrady. Stejně hypotetické a nepotvrzené jsou podle něj zprávy o objevu léku na Creuzfeld-Jakobovu chorobu. Počet pacientů, na kterých se lék zkoušel, je příliš malý a výsledky jsou nejasné. Dosud není zřejmé ani to, zda údajný lék pouze zlepšuje stav pacientů nebo je úplně vyléčí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist