https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-vzrostl-pocet-zakazniku-svozu-bioodpadu-na-10-500
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze vzrostl počet zákazníků svozu bioodpadu na 10 500

7.8.2016 16:10 | PRAHA (ČTK)
Z celkového množství bioodpadu odevzdali Pražané největší množství v kompostejnerech, a to 3891,9 tuny. V tzv. Bio VOK (Velkoobjemové kontejnery na objemný odpad) to bylo 454,5 tuny a ve sběrných dvorech 2063,9 tuny bioodpadu
Z celkového množství bioodpadu odevzdali Pražané největší množství v kompostejnerech, a to 3891,9 tuny. V tzv. Bio VOK (Velkoobjemové kontejnery na objemný odpad) to bylo 454,5 tuny a ve sběrných dvorech 2063,9 tuny bioodpadu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražským službám (PSAS) vzrostl počet zájemců o svoz bioodpadu. Firma nyní eviduje 10 500 zákazníků, meziročně to je o zhruba 1500 lidí více. ČTK to řekl mluvčí PSAS Radim Mana. Firma loni svezla 6495,9 tuny bioodpadu, což je o zhruba 100 tun méně než předloni. Od 1. ledna 2015 platí pro obce a města vyhláška, podle které musí zajistit pro své občany třídění bioodpadu.
 

"Celkově evidujeme asi 10.500 zákazníků, přičemž více než 90 procent je sezonních. Sezonní svoz si lze objednat od 1. dubna do 30. listopadu, respektive kdykoliv během této doby. Tato forma svozu je určena především pro zahrádkáře a pro majitele zahrad," uvedl Mana.

Firma neočekává, že by během letošního léta počet zákazníků ještě rostl. Největší zájem lidí je prý v dubnu, kdy svoz začíná. "Další výraznější nápor je pak na podzim, kdy padá listí," uvedl Mana.

Z celkového množství bioodpadu odevzdali Pražané největší množství v kompostejnerech, a to 3891,9 tuny. V tzv. Bio VOK (Velkoobjemové kontejnery na objemný odpad) to bylo 454,5 tuny a ve sběrných dvorech 2063,9 tuny bioodpadu. V rámci mobilních sběrných dvorů svezly PSAS 85,5 tuny.

Lidé mohou do popelnic na bioodpad vyhazovat kromě posečené trávy, dřevní štěpky či listí také zbytky rostlin, piliny, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky či kávovou sedlinu. Naopak tam nepatří kosti, oleje, maso či uhynulá zvířata. Cena za pronájem nádob se odvíjí od jejich velikosti - například za 120litrové popelnice zaplatí domácnost ročně 900 korun. PSAS je vyváží jednou za 14 dní.

Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjemových kontejnerů, které se po městě přesunují podle harmonogramu. PSAS zpracovává obsah nádob na kompost, který je následně využit v zemědělství nebo na rekultivaci zeleně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist