https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-dnes-po-dvoulete-pauze-opet-vyjela-detska-tramvaj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo dnes po dvouleté pauze opět vyjela dětská tramvaj

5.6.2021 17:32 | PRAHA (ČTK)
Na koleje v pražské zoologické zahradě dnes dopoledne po dvouleté pauze opět vyjela dětská tramvaj. První letošní jízda se uskutečnila v 11:20. Tramvaj řídila Jaroslava Paldusová, která ji v zoo obsluhovala 43 let. V dalších dnech bude mít dětská tramvajka novou obsluhu. Tramvaj vyrobil v roce 1976 Vratislav Paldus, zoo ji od Paldusových odkoupila, nechala zrekonstruovat a bude ji dále provozovat.
 

"Tramvaj poslední dva roky absolvovala poměrně náročnou rekonstrukci. Bylo to poměrně složité, protože byla vyrobená svépomocí a byla na ni použita například kola z důlních vozíků. To už nikde neseženete, takže kola i další díly se musely speciálně vyrábět," řekl ČTK ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Tramvaj bude v provozu od března do října a při příznivém počasí i v listopadu a v prosinci. V hlavní sezoně od června do srpna bude v provozu od 10:00 do 18:30. Dětští cestující za projížďku zaplatí 20 korun, jejich dospělý doprovod 40 korun. Okruh tramvaj projede za tři minuty. Vlak má tři vozy a do jednoho vozu se vejde asi deset dětí.

Dětská tramvaj má podobu historických pražských tramvají Ringhoffer ze začátku 30. let 20. století. V zoo jezdí pod číslem 11, a to podle tramvaje, která jezdila od roku 1930 do Divoké Šárky v Praze 6. U restaurace Gaston jsou koleje o délce 97 metrů umístěné od roku 2001. Tramvaj po nich jezdila do listopadu 2019, poté se rekonstruovala. Opravu provedli pracovníci Výzkumného ústavu kolejových vozidel a Dopravního podniku hlavního města.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist