https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-nyni-maji-osm-mladat-vzacneho-bazanta-edwardsova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se vylíhla mláďata bažanta Edwardsova, ve volné přírodě zřejmě vyhynulého druhu

20.6.2021 11:38 | PRAHA (ČTK)
Mláďata vzácného bažanta Edwardsova jsou v současnosti v pražské zoo. Od roku 2000 není doklad o tom, že by tento pták žil ve volné přírodě, odchov v lidské péči je tak zřejmě jedinou šancí na přežití druhu. Zoo Praha chová bažanta Edwardsova desítky let.
 

"Dosud se nám vylíhlo přes 150 mláďat tohoto výjimečného bažanta," uvedl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Samice bažanta Edwardsova obvykle snáší čtyři až sedm vajec, sedí na nich od 21 do 24 dní.

Bažant Edwardsův patří k druhům, pro které vede Zoo Praha jejich Evropský záchranný program a spravuje Evropskou plemennou knihu. Podle doporučení odborníků je třeba odchovávat tato mláďata pouze přirozenou formou v péči rodičů. Jedině tak je bude možné zařadit do repatriačního programu a vrátit zpět do jejich domoviny Vietnamu. Podle Aleny Maděrové v roce 2015 pražská zoo zařídila přepravu čtyř ptáků do Zoo Hanoj, kde se pak úspěšně zapojili do chovu.

"Letošní rok je výjimečný právě tím, že máme v chovu i páry, které plánujeme převést do Zoo Tchaj-pej na Tchaj-wanu v rámci mezinárodního chovného programu," uvedl kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Kvůli nedostatku dat je bažant Edwardsův veden jako kriticky ohrožený a ve volné přírodě zřejmě vyhynulý druh. Důvody jsou úbytek životního prostoru i intenzivní lov. Biotopem tohoto vietnamského endemita byly vlhké horské lesy s hustým podrostem.

První pár těchto ptáků zahrada získala v roce 1949, mláďata však v Troji přišla na svět až v roce 1977. V roce 1980 byl kvůli vytvoření párů s potomky posledního jedince z přírody převezen jeden samec a tři samice z pražské zoo do Zoo Hanoj. Později začal výzkum kvůli izolaci geneticky čisté populace. Podle Zoo Praha byl dříve tento druh v chovech křížen s bažanty sedlatými.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist