https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-bude-vyrabet-papir-ze-sloniho-trusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se bude vyrábět papír ze sloního trusu

22.3.2016 14:01 | PRAHA (ČTK)
Sloní trus může být surovinou pro výrobu papíru vzhledem k poměrně nedokonalému trávení těchto zvířat, které způsobuje, že značná část pozřené vlákniny zůstává nestrávena. V domovině asijských slonů je možnost využití sloního trusu pro výrobu papíru dobře známa
Sloní trus může být surovinou pro výrobu papíru vzhledem k poměrně nedokonalému trávení těchto zvířat, které způsobuje, že značná část pozřené vlákniny zůstává nestrávena. V domovině asijských slonů je možnost využití sloního trusu pro výrobu papíru dobře známa
V pražské zoologické zahradě se bude vyrábět papír ze sloního trusu. Ruční papír z této netradiční suroviny si budou moci vyrobit samotní návštěvníci. Výrobna sloního papíru bude otevřena v pátek při zahájení 85. hlavní sezony, uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.
 

Sloní trus může být surovinou pro výrobu papíru vzhledem k poměrně nedokonalému trávení těchto zvířat, které způsobuje, že značná část pozřené vlákniny zůstává nestrávena. V domovině asijských slonů je možnost využití sloního trusu pro výrobu papíru dobře známa. Například na Srí Lance jsou podobné výrobny jako ta pražská turistickou atrakcí.

Nejobtížnější bylo vytvořit funkční postup, řekl náměstek útvaru kontaktu s veřejností Jiří Malina. Postupovalo se cestou pokusů a omylů, během níž se například zjistilo, že je nutno brát ohled na roční období. "Sloni mají jinou stravu v létě, jinou v zimě," poznamenal. Vlastnosti směsi, která vznikne, mění i detaily výrobního postupu. "To všechno jsou nuance, které mohou strašně ovlivnit ten výsledek," řekl.

Zoologická zahrada bude na výrobě spolupracovat s výrobnou ručního papíru ve Velkých Losinách na Šumpersku. Tam se budou z připravené směsi připravovat granule papíroviny pro další zpracování přímo v pražské zoo. Před tím se sloní trus smíchá s vodou ve stavební míchačce a několikahodinovým vařením a následným scezením se získá potřebná vláknina. Dezinfikovaná směs pak v barelech poputuje do Velkých Losin.

Z granulí předem rozmíchaných s vodou na kaši si pak mohou návštěvníci přímo v zoo vyrobit sloní papír. Standardní dílny, které budou trvat asi 45 minut, se budou konat dvakrát denně s výjimkou pátku. Ten je vyhrazen pro několikahodinový program spojený s komentovanou prohlídkou Údolí slonů. Pondělí od 09:30 a od 11 bude určeno pro hodinový program pro žáky základních a středních škol. Zájemci se mohou objednat na webu zoo.

Budova papírny má zastavěnou plochu 57 metrů čtverečných se dvěma zastřešenými terasami, každá o ploše 17,2 metrů čtverečných. Celkem stála 4,4 milionu korun, z toho necelé tři miliony má hodnotu vlastní výrobna sloního papíru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist