https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodil-klokanek-krysi-navstevnici-ho-mohou-videt-jiz-nyni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodil klokánek krysí, návštěvníci ho mohou vidět již nyní

30.8.2022 00:10 | PRAHA (ČTK)
Klokánci krysí žijí na východě Austrálie. Od roku 2014 jsou zařazeni na Červeném seznamu v kategorii téměř ohrožený. Kromě invazních druhů ohrožují klokánky také stále častější požáry.
Klokánci krysí žijí na východě Austrálie. Od roku 2014 jsou zařazeni na Červeném seznamu v kategorii téměř ohrožený. Kromě invazních druhů ohrožují klokánky také stále častější požáry.
Zdroj | Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se poprvé narodilo mládě klokánka krysího. Drobný vačnatec, jehož domovinou je východ Austrálie, vykoukl z vaku své matky minulý týden. Návštěvníci ho mohou již nyní spatřit v expozici, informovala zahrada. Krysánek, jak chovatelé mláděti přezdívají, se narodil pětileté samici původem ze zoologické zahrady v polském Opole, a půl druhého roku starému samci ze zoo Jihlava.
 

Klokánci krysí jsou potravní specialisté. Až 80 procent jejich jídelníčku tvoří houby, které však mládě zatím neochutnalo. V příštích týdnech se ještě bude živit mateřským mlékem, než postupně přejde na pevnou stravu dospělců.

"Na rozdíl od velkých klokanů, jejichž mláďata nejprve pozorují okolí z bezpečí matčina vaku, jsou klokánci naopak dlouho ve vaku úplně schovaní a pak jednoho dne rovnou začínají s průzkumem okolí," vysvětluje chovatel David Vala s tím, že do vaku se pak i klokánci ještě nějakou dobu pravidelně vrací.

Klokánci krysí žijí na východě Austrálie. Od roku 2014 jsou zařazeni na Červeném seznamu Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) v kategorii téměř ohrožený. Kromě invazních druhů ohrožují klokánky také stále častější požáry.

"Pokud bude současný trend pokračovat, může v příštích 12 letech klesnout jeho populace na některých místech až o bezmála třetinu. Každý takový chovatelský úspěch nám tak dává potřebnou naději do budoucích let," uvedl mluvčí pražské zoo Filip Mašek. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka je narození mláděte významné nejenom pro pražskou zoo, ale i v mezinárodním měřítku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist