https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodila-dvojcata-lemuru-kata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodila dvojčata lemurů kata

20.3.2020 00:11 (ČTK)
Dva přírůstky získala rodina lemurů kata v pražské zoo.
Dva přírůstky získala rodina lemurů kata v pražské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Dva přírůstky získala rodina lemurů kata v pražské zoo. Samice Móni v pátek 13. března porodila dvojčata, jejichž otcem je šestiletý samec Tali. Mluvčí zoo Lenka Pastorčáková o tom včera informovala v tiskové zprávě. Podle Červené knihy Mezinárodního svazu ochrany přírody patří lemuři kata mezi ohrožené druhy. Žijí na Madagaskaru.
 

Móni je dominantní samicí skupiny a s mateřstvím má zkušenosti. Svého prvního potomka přivedla na svět loni na jaře. "Když jsme v pátek ráno mláďata našli, byla už očištěná a sála matčino mléko. Porod samice zvládla bez potřeby jakéhokoli našeho zásahu a i nadále se o potomky vzorně stará. Ti se zatím drží u matky, o okolní svět se začnou zajímat za dva až tři týdny," popsal vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Letošní březen je pro pražské lemury plodný. Počátkem měsíce svého druhého potomka porodila také samice Anka. V zoo tak nyní žije osm lemurů kata.

Pražská zoo obnovila jejich chov před čtyřmi lety, od půli 90. let v ní žily pouze samčí skupiny. Historie chovu lemurů kata však v Praze, s menšími přestávkami, sahá do roku 1960. V roce 1993 se podařilo odchovat první mláďata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist