https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodilo-druhe-mlade-ohrozeneho-luskouna-kratkoocaseho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodilo druhé mládě ohroženého luskouna krátkoocasého

1.7.2024 13:13 | PRAHA (ČTK)
Pražská zoologická zahrada je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová.
Pražská zoologická zahrada je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová.
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
V noci na dnešek se v pražské zoologické zahradě narodilo další mládě luskouna krátkoocasého, který patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Malý luskoun je sourozencem samice Šišky, která přišla na svět loni v únoru jako první mládě tohoto druhu odchované v Evropě. Pohlaví mláděte chovatelé zatím neznají.
 
"Po evropském prvoodchovu samičky luskouna krátkoocasého Šišky se Zoo Praha znovu raduje - v noci na dnešek přišlo na svět další mládě. Má hmotnost 141 gramů (bez pupečníku) a jeho rodiči jsou opět samice Run Hou Tang a samec Guo Bao," uvedla zahrada.

Matka Run Hou Tang se podle chovatelů krátce po osmé hodině večer odebrala pod mohutný kořen ve své expozici, čímž se dostala mimo dosah kamer. "S ohledem na poznatky z loňského porodu předpokládáme, že mládě přišlo na svět krátce po půlnoci," poznamenal chovatel luskounů David Vala.

Druhé evropské mládě luskouna se narodilo podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka o pět dnů později oproti předpokládanému termínu vypočítanému po zkušenosti s narozením Šišky. "Tomu odpovídá i to, že má vyšší hmotnost, je zřetelně vyspělejší a také aktivnější. Snaží se sát mateřské mléko, je však otázka, zda mládě nebude stejně jako Šišku nutno přikrmovat uměle," dodal Bobek.

Luskouni, kteří jsou označováni jako "oživlé šišky", jsou ohroženi lovem kvůli svému masu a šupinám. Keratinovým šupinám, které chrání tělo těchto nočních tvorů, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek. Část luskounů žije v Asii, další v Africe.

Pražská zoologická zahrada je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala v roce 2022 v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.

Chov luskounů je náročný hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

Pavilon Indonéská džungle zůstává otevřený, expozice matky a mláděte je kvůli klidovému režimu dočasně zakrytá. O tom, kdy budou moci nové mládě luskouna vidět návštěvníci, bude zoo informovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist