https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodilo-hribe-ohrozeneho-kone-prevalskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodilo hříbě ohroženého koně Převalského

26.10.2018 10:21 | PRAHA (ČTK)
Vpravo čerstvě narozené hříbě.
Vpravo čerstvě narozené hříbě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
V zoologické zahradě v Praze se ve čtvrtek narodilo hříbě ohroženého koně Převalského, na jehož záchraně se zoo významně podílí. Letos jde o čtvrté hříbě tohoto vzácného plemene a celkově 239. hříbě, které se narodilo v Troji i dalších zařízení pražské zoo, informovala dnes mluvčí zahrady Lenka Pastorčáková.
 

Matkou nového přírůstku je klisna Hara původem ze saského Chemnitzu, pro níž je to šestý potomek. Otcem je hřebec Len pocházející z ukrajinské biosférické rezervace Askania-Nova. Hříbě je podle chovatelů s největší pravděpodobností samec. Je zdravé, čilé a od své matky pije mateřské mléko.

"Krátce po narození se mládě postavilo a zajímalo se o dění kolem, mimo jiné o dva starší - letos narozené - sourozence. Ti se zase velmi zajímali o něj, zejména klisnička narozená letos v červenci. Zkušená matka ovšem zatím svého posledního, šestého potomka chrání a nedovolí žádný kontakt," poznamenala kurátorka chovu kopytníků Zoo Praha Irena Schneiderová.

Pražská zoo chová koně Převalského od 30. let minulého století. V roce 1933 se v ní narodilo první hříbě. Poslední kůň Převalského byl v přírodě spatřen v červnu 1969, následně byla stáda chována pouze u lidí. V roce 1995 se Zoo Praha zapojila do projektu návratu koní do jejich původního domova.

Od roku 2011 přepravila Zoo Praha z České republiky do západního Mongolska armádními letadly CASA celkem 31 koní Převalského, další čtyři v rámci Mongolska. Z těchto 35 koní jich ke dnešku přežívá 28. Kromě nich žije podle posledních informací 26 jejich potomků a dvě z klisen se v letošním roce staly dokonce babičkami, dodala Pastorčáková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist