https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodilo-sedm-vzacnych-mladat-vydry-hladkosrste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodilo sedm vzácných mláďat vydry hladkosrsté

16.2.2017 12:20 | PRAHA (ČTK)
Chovatelům v pražské zoo se jako prvním v kontinentální Evropě podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Ilustrační foto.
Chovatelům v pražské zoo se jako prvním v kontinentální Evropě podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Ilustrační foto.
Chovatelům v pražské zoo se jako prvním v kontinentální Evropě podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Sedm vzácných mláďat přišlo na svět v lednu. Teď začínají opouštět bezpečí nory a pomalu objevují okolní svět v expozici pavilonu Indonéská džungle. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Jana Myslivečková.
 

Vydry hladkosrsté chová pražská zoo jako jedna z mála evropských zoologických zahrad od roku 2013. Kromě ní se vydry hladkosrsté podařilo rozmnožit pouze v Británii, odkud pochází i rodiče pražských mláďat. Jde o šestiletou samičku Kiri a tříletého samce jménem Scotty. Pro obě vydry jsou narozená mláďata jejich prvními potomky a oba se ukazují být vzornými rodiči.

Mláďata zprvu vůbec nevylézala z boudy a starala se o ně pouze jejich matka Kiri. Po prvním měsíci, kdy se vydrám začaly otevírat oči, se do péče zapojil i sameček Scotty, který na ně pečlivě dohlíží při jejich prvních výpravách po expozici.

Celou vydří rodinu mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. "Mláďata zatím přebývají většinu času v bezpečí boudy, ale velmi rychle rostou a jsou čím dál tím aktivnější," uvedla mluvčí. Vydry jsou velmi obratnými plavci, a tak se podle ní mláďata s pomocí rodičů začnou už brzo učit plavat.

Volně žijící vydry hladkosrsté se nacházejí v jihovýchodní Asii, Indii a Iráku. Jejich počet ve volné přírodě klesá, především kvůli úbytku přirozeného prostředí a znečišťování vodních toků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist