https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodilo-vnouce-slavneho-lachtana-gastona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodilo vnouče slavného lachtana Gastona

20.5.2011 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skupina čtyř lachtanů pražské zoo se v noci ze středy 18. na čtvrtek 19. května rozrostla. Samice Abeba porodila v noci na čtvrtek pět a půl kilové mládě. "Jde o vnouče slavného Gastona, který se stal symbolem povodní v roce 2002, když po Vltavě a Labi uplaval až do Drážďan a následně z důvodu vyčerpání uhynul," uvádí ZOO na svých internetových stránkách.
 

Chovatelé malého lachtana po porodu i s matkou hned oddělili od zbylých členů skupiny a umístili oba do zázemí expozice. Veterinář mládě, jehož matou je samice Abeba a otcem je samec Meloun, prohlédl a provedl základní poporodní vyšetření. „Zatím se zdá být všechno v pořádku," uvedl kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl a dodal: "Váží 5,5 kilogramu, a jak se zdá, pije. Přesto mu však držme palce, zdaleka nemusí mít vyhráno."

Narozené mládě lachtana jihoafrického je odkázané na samici, která ho kojí přibližně rok. Zpočátku se musí držet na souši, protože jeho srst ještě saje vodu a mládě bez ochrany by se utopilo. Do vody se odváží zhruba ve věku dvou měsíců.

„O významných přírůstcích se dozvídám vesměs ze SMS či z telefonátů našich kurátorů, někdy na poradách a někdy od chovatelů. Ale od ochranky jsem se něco podobného dozvěděl dnes ráno poprvé,“ říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Nad svítáním pánové Fajtl a Dvořák během své obchůzky zjistili, že lachtaní samička Abeba porodila mládě.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist