https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-v-noci-narodilo-slune-mala-samicka-je-v-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se v noci narodilo slůně, malá samička je v pořádku Video

11.5.2020 00:09 | PRAHA (ČTK)
V pražské zoo se narodilo slůně, je v pořádku a jde o samičku.
V pražské zoo se narodilo slůně, je v pořádku a jde o samičku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / zoopraha.cz
V pražské zoologické zahradě se v sobotu v noci narodilo slůně. Matkou je slonice indická Janita, mládě je v pořádku. Je to samička, stejně jako slůně, které se v zoo narodilo koncem března. Ředitel zoo Miroslav Bobek v sobotu řekl, že vzhledem k předpovědi počasí se do venkovního výběhu, kde mládě uvidí i návštěvníci, podívá zřejmě ve čtvrtek, až bude teplejší počasí.
 

"Konečně jsme se dočkali i druhého slůněte! Janita je v zoo Praha porodila dnes v 1.48 hodin. Slůně je v pořádku a jde opět o samičku. To je skvělá zpráva! Na to, až Janita porodí, jsme čekali více než dva měsíce. Její březost trvala tentokrát 683 dní," uvedl v sobotu Bobek na twitteru. Otcem obou letošních slůňat je samec Ankhor. Díky tomu, že obě slůňata jsou samičky, budou moci v Praze zřejmě zůstat.

Slůně bylo podle Bobka po narození díky dlouhé březosti veliké, velikostně skoro srovnatelné se samičkou, která se narodila 27. března. Na twitteru zoo uvedla, že novorozená slonice má 124 kilogramů, zatímco starší měla 92 kilogramů a v současné době váží 138 kilogramů. Starší slůně se do venkovního výběhu poprvé podívalo deset dní po narození. "Ta předpověď není moc příznivá, protože má být chladno. Očekávám, že by to mohlo být možná ve čtvrtek," uvedl v sobotu ředitel.

Porod patnáctileté slonice Janity, jejíž jméno v sinhálštině znamená 'Ta, která dává život' nebo 'Plodná', chovatelé sledovali prostřednictvím kamer. Celý se odehrál bez lidského zásahu. "V případě Janity to byla nová, nevyzkoušená situace a ověřili jsme si, že i ona přirozený porod zvládne. Porodila na pískovišti, starší letošní slůně se zdržovalo v její blízkosti a připojila se k nim i Tamara," uvedl v tiskové zprávě kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Obě letošní slůňata v Zoo Praha.
Obě letošní slůňata v Zoo Praha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / zoopraha.cz

Druhá slonice Tamara se podle chovatelů těsně po porodu postavila nad novorozené slůně, aby ho chránila. Teprve za minutu své místo nad malou slonicí přepustila jeho matce. "Tamara je typ samice, jakou by mělo mít každé sloní stádo. Není příliš ambiciózní a je velmi starostlivá, a to nejen vůči vlastním mláďatům," doplnil vrchní chovatel Martin Kristen.

Janita a Tamara přivedly na svět mláďata už v roce 2016. Šlo o Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. Maxmilián a o půl roku mladší Rudolf brzy oslaví čtvrté narozeniny a už dnes váží každý více než tunu. První slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí.

Sloni jsou v pražské zoo chováni od roku 1933. I s letošními mláďaty jich návštěvníci budou moci vidět celkem devět. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s Panem Tau Poplach v oblacích. Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům umožňují pohyb i v zimě. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Do zoo loni zavítalo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze, kvůli koronavirovým omezením byla uzavřená 45 dní. Znovu se otevřela 27. dubna. "Návštěvnost byla nejprve zhruba třetinová, teď je možná poloviční, než bychom touto dobou očekávali," řekl Bobek. Za první den po znovuotevření přišlo asi 1400 lidí. Díky tomu se ale podle něj daří dodržovat mezi návštěvníky rozestupy a další nařízení vlády přijatá kvůli šíření koronaviru.

Ztrátu zoo vyčíslila na 37 milionů korun za dobu, kdy byla uzavřená. Do konce května podle Bobka naroste na 50 milionů. "Neumím si představit, že by se ta díra v rozpočtu zacelila zvýšenou návštěvností. Dvě sloní samičky jsou pro návštěvníky lákadlo, budeme otevírat Darwinův kráter s ďábly, takže se návštěvnost bude určitě zvyšovat. Na druhou stranu budou chybět zahraniční turisti," doplnil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist