https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-vylihla-tri-mladata-malo-znameho-druhu-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se vylíhla tři mláďata málo známého druhu želv - želvy záhadné

27.11.2022 00:48 | PRAHA (ČTK)
Želva záhadná v přírodě obývá malajské a indonéské lesní porosty, které ale ubývají. Je všežravá a nepohrdne tak kromě rostlin ani drobnými živočichy. Vede obojživelný způsob života - umí dobře plavat a ráda se zdržuje poblíž vody, avšak současně tráví čas i na souši, v podrostu pralesa.
Želva záhadná v přírodě obývá malajské a indonéské lesní porosty, které ale ubývají. Je všežravá a nepohrdne tak kromě rostlin ani drobnými živočichy. Vede obojživelný způsob života - umí dobře plavat a ráda se zdržuje poblíž vody, avšak současně tráví čas i na souši, v podrostu pralesa.
Zdroj | Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se vylíhla tři mláďata málo známého druhu želv - želvy záhadné, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Tento druh želv je v přírodě málo prozkoumaný a jeho populace se podle odborníků zmenšují. Do pražské zahrady se želvy záhadné dostaly před lety ze zásilky zabavené pašerákům v Hongkongu.
 

"V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu," uvedl kurátor plazů Petr Velenský. Tehdy stále nepojmenovanou želvu se podařilo v Zoo Praha poprvé rozmnožit v roce 2007. "Až rok poté byla teprve vědecky popsána, a to velmi příznačně - jako želva záhadná," dodal. Nynější mláďata jsou prvními, která se v zoo vylíhla po více než čtyřech letech. Pražská zoo uvádí, že má aktuálně jako jediná v Evropě chov tohoto druhu geneticky potvrzený.

Želva záhadná v přírodě obývá malajské a indonéské lesní porosty, které ale ubývají. Je všežravá a nepohrdne tak kromě rostlin ani drobnými živočichy. Vede obojživelný způsob života - umí dobře plavat a ráda se zdržuje poblíž vody, avšak současně tráví čas i na souši, v podrostu pralesa. Na Červeném seznamu ohrožených druhů je tento druh zařazen mezi téměř ohrožené.

"Úspěšné rozmnožení doposud málo známého druhu zvířete potvrzuje smysl moderní zoologické zahrady jako výzkumné instituce. Nemůžeme totiž přírodu úspěšně chránit, aniž bychom ji nejprve dobře poznali," konstatoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V pražské zoo mohou návštěvníci želvy vidět v pavilonu Indonéské džungle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist