https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-uhynula-gorili-samice-bikira
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira

10.4.2021 12:24 | PRAHA (ČTK)
Bikira se narodila 12. srpna 1995 v zoologické zahradě v Amsterodamu. Do Prahy přišla z irského Belfastu, aby konečně dostala šanci mít vlastní mládě.
Bikira se narodila 12. srpna 1995 v zoologické zahradě v Amsterodamu. Do Prahy přišla z irského Belfastu, aby konečně dostala šanci mít vlastní mládě.
Foto | Willard / Flickr
V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoo to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. "Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu," informovala zoo.
 

První potíže zaznamenali chovatelé u Bikiry ve čtvrtek. Byla unavenější, zkonzumovala jen půl krmné dávky a nehýbala levým loktem, popsala zoo. "Kontrola videozáznamů neukázala, že by v pavilonu došlo k šarvátce či jinému incidentu, a tak se jevilo pravděpodobné, že tyto potíže by mohly souviset s onemocněním covid-19. Tomu odpovídala i nasazená léčba," stojí ve zprávě.

V pátek ráno již nejevila zájem o potravu a ležela na břiše. Navzdory podání léků proti bolesti a antibiotik se její stav zhoršoval, měla třes a bledé sliznice. Proto byla uvedena do celkové anestezie a převezena do veterinárních prostor zoo, kde se ukázalo krvácení do břišní dutiny.

Přišli jsme o Bikiru. Veterinář Zoo Praha dr. Roman Vodička se svými kolegy, humánní lékaři a pracovníci společnosti...

Zveřejnil(a) Zoo Praha dne Sobota 10. dubna 2021

U Bikiry a další gorily Kamby se letos v březnu prokázala nákaza covidem-19. Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy.

"Jemná a přátelská, přesně taková je Bikira; gorila, jejíž jméno ve svahilštině znamená 'panna'," popsala již před lety pražská zoo Bikiru. Bikira se narodila 12. srpna 1995 v zoologické zahradě v Amsterodamu. Do Prahy přišla z irského Belfastu, aby konečně dostala šanci mít vlastní mládě. Bikira je velmi přátelská k lidem, nesnaží se chovatele chytat přes mříže a záludnosti jsou jí zkrátka cizí, uvedla o ní zoo v roce 2013.

Gorily nížinné chová pražská zoologická zahrada od roku 1963. Jejich množení je ale v zajetí obtížné. Dosud osmičlenná skupina žije ve vlastním pavilonu v dolní části areálu zahrady, kde se také v roce 2004 narodilo vůbec první gorilí mládě v českých zoo, samička Moja.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist