https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-v-sobotu-pokrti-mlade-guerezy-plastikove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo v sobotu pokřtí mládě guerézy pláštíkové

30.9.2016 13:35 | PRAHA (ČTK)
V pražské zoologické zahradě první říjnovou sobotu pokřtí mládě guerézy pláštíkové, které tam přišlo na svět v polovině srpna. Malý africký primát se narodil samici Lucii a jeho kmotrou se stane herečka Markéta Hrubešová. Křtiny budou součástí oslav Mezinárodního dne zvířat, v rámci kterých zoo naplánovala pro dětské návštěvníky i výrobu zvířecích masek a jejich průvod.
 

"Ve 13:30 svoláme všechny nalíčené a namaskované děti a vydáme se průvodem směrem k expozici guerézy pláštíkových, kde bude ve 14:00 čekat zlatý hřeb dne - křtiny mláděte guerézy pláštíkové," uvedli zástupci zoo.

Srpnové mládě podle nich ještě tráví většinu času s matkou nebo sourozenci, kteří ho mají pod kontrolou hlavně ve větvích stromů, na zemi se ale už pohybuje bez dozoru. Matka sice své mládě stále ještě kojí, ale začíná ochutnávat už i pevnou stravu, hlavně listí.

Guerézy pláštíkové jsou černě zbarvené stromové opice, pro které je typická "pláštěnka" z dlouhých bílých chlupů. Mláďata se ale rodí čistě bílá. V divočině jsou guerézy převážně listožravé.

Pražská zahrada začala guerézy pláštíkové chovat v roce 1969. V současnosti v Troji žije devět těchto primátů a nový přírůstek se jim narodí zhruba jednou do roka. Další očekávají na Opičích ostrovech v nejbližší době, březí je samice guerézy pláštíkové Lomela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist