https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-zacne-v-nedeli-kampan-proti-nekontrolovanemu-lovu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské ZOO začne v neděli kampaň proti nekontrolovanému lovu zvířat

19.4.2001 16:32 | PRAHA (EkoList)
Pražská zoologická zahrada zahajuje v neděli 22. dubna 2001 v rámci Dne Země celoroční kampaň "Zastavte zabíjení v afrických pralesích - Bushmeat campaign", novinářům to dnes řekli Petr Fejk, ředitel pražské ZOO, a Eva Příhodová ze stejné instituce. Jde o kampaň, kterou koordinuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a která chce upozornit na problém nekontrolovaného lovu divokých zvířat v pralesních oblastech zejména západní a střední Afriky.
 

Podle Příhodové se tento problém dotýká zejména Kamerunu, Konga, Gabunu a Pobřeží slonoviny. "V oblasti těchto států působí asi dva tisíce komerčních lovců, kteří ročně zabijí až tři tisíce goril a čtyři tisíce šimpanzů," řekla Příhodová. Podle ní jsou kromě primátů ohroženi také sloni pralesní, chocholatky, dikobrazi nebo štětkouni.

Podle ředitele pražské ZOO Petra Fejka není cílem kampaně diktovat něco africkým vládám nebo Evropskému parlamentu, ale je potřeba jít cestou alternativních zdrojů obživy těch lovců, kteří zabíjejí pro peníze. "Cílem kampaně je využít masy lidí, které za Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií stojí. Zoologické zahrady EAZy ročně navštíví až 130 milionů lidí," připomněl Fejk.

Podle materiálů, které měli novináři k dispozici, přesahuje roční hodnota obchodu s masem z pralesa více než jednu miliardu USD, přičemž cena za maso ze šimpanze je cca 25 USD za kilo, za maso ze slona se v současnosti platí víc než za slonovinu. Podle Příhodové má kampaň 3 fáze, přičemž první z nich, informační, obstarává pracovní skupina EAZy "Bushmeat Crisis", která zdokumentovala situaci a organizuje i shromažďování finančních fondů na podporu celého projektu. Druhá fáze je petiční, neboť cílem kampaně je také získat řádově miliony podpisů návštěvníků evropských ZOO. Ve třetí fázi bude petice odeslána Evropskému parlamentu a africkým vládám s požadavkem zastavení nekontrolovaného zabíjení v afrických pralesech a zdanění veškerého komerčního lovu.

Pražská ZOO připravuje k zahájení kampaně informační stanoviště s osobním komentářem pracovníků ZOO v areálu zahrady. Na těchto stanovištích budou rovněž připraveny petiční archy. Na zahájení kampaně v neděli se připravují i ostatní ZOO v České republice. Zahájení bude všude stejné - návštěvníci budou zvonit budíky, které si donesou.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist