https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazskem-podoli-dobrovolnici-uklizeli-nabrezi-vltavy-i-reku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražském Podolí dobrovolníci uklízeli nábřeží Vltavy i řeku

5.9.2018 00:12 | PRAHA (ČTK)
V pražském Podolí se sešlo několik desítek dobrovolníků, kteří společně uklízeli nábřeží Vltavy i samotnou řeku. / Ilustrační foto
V pražském Podolí se sešlo několik desítek dobrovolníků, kteří společně uklízeli nábřeží Vltavy i samotnou řeku. / Ilustrační foto
V pražském Podolí se sešlo několik desítek dobrovolníků, kteří společně uklízeli nábřeží Vltavy i samotnou řeku. Upozornili tak na Celosvětový úklidový den, který se uskuteční 15. září ve více než 150 zemích po celém světě a jehož cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty.
 

Iniciativa Celosvětového úklidového dne vznikla v Estonsku, kde se uskutečnil první národní úklid. V roce 2008 se tam zhruba 50 tisíc lidí zapojilo do sbírání odpadků. "Inspirovali další země k tomu samému a pak uspořádali Clean World Conference, abychom se všichni 15. září potkali a společně vyčistili svět," uvedl Jan Bareš z organizace Trash Hero, která akci v ČR organizuje společně s iniciativami Ukliďme svět a Ukliďme Česko!

Během několika desítek minut dobrovolníci v Podolí shromáždili množství pytlů s odpadky. "Našli jsme i dvousetlitrový barel, který jsme táhli za sebou na paddleboardu," poznamenal Bareš. "Vypadá to, že to nemá smysl dělat, když tam ten odpad bude zase, ale je dobré si uvědomit, že každý jeden z těch odpadků už nebude škodit v přírodě. Nechceme koukat na pneumatiky, jak se válí kolem řeky," doplnil.

Ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala uvedl, že je důležité pořádat podobné dobrovolnické akce i proto, že například správci vodních toků mohou podobně působit pouze na vlastních pozemcích. "V případě cílených akcí existuje taková legislativa, že my jako správci to můžeme dělat pouze na našich pozemcích, nikoli na pozemcích obecních. Domluvit se samosprávou, aby to někdo zaplatil, je problém," řekl.

Podle dalšího z organizátorů Miroslava Kubáska se na sobotu 15. září dosud zaregistrovalo více než 330 skupin v celé republice. "Věříme, že jejich počet ještě naroste. Letos na jaře se totiž do úklidů na více jak 2600 místech zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků, které jsme vyzvali, aby s námi šli uklízet i 15. září a stali se tak součástí největší dobrovolnické akce v dějinách," sdělil.

Zájemci, kteří chtějí přímo zorganizovat úklid na konkrétním místě, se mohou zaregistrovat na stránce www.svetovyuklid.cz. "Je důležité se domluvit s obcí, jak následně s odpadem naložit," uvedl Kubásek. I lidé, kteří úklid neorganizují, se mohou zapojit. "Každý si může vybrat místo, které je mu blízké, a připojit se," dodal s tím, že organizátoři se snaží zacílit zejména na mládež.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist