https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazskych-nemocnici-byly-osetreny-stovky-zranenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražských nemocnící byly ošetřeny stovky zraněných

28.9.2001 18:24 | PRAHA (EkoList)
V největších pražských nemocnicích byly v uplynulých dnech ošetřeny stovky lidí. Svou úlohu ale zdravotníci zvládli na výbornou. Ve většině nemocnic byl posílen personál, ochrana i informační služba.
 

Lékaři ošetřili více než šest set lidí. Z řad demonstrantů bylo ošetřeno 142 lidí, třináct jich bylo hospitalizováno, z nich jich deset stále zůstává v nemocniční péči. Policistů bylo ošetřeno 123, dvacet jich bylo nutno hospitalizovat, osm z nich stále nemocniční zdi neopustilo. Lékaři poskytli pomoc i dvěma desítkám delegátů výročního zasedání MMF a SB, šest jich hospitalizovali, čtyři z nich dodnes leží v Thomayerově nemocnici. Jak uvedl na dnešní tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Antonín Malina, zranění demonstrantů byla spíše lehčího rázu, většinou šlo o poranění hlavy, zranění policistů byla těžší a bankéře většinou trápila žaludeční nevolnost nebo museli vyhledat stomatologa. "Občané nás naštěstí poslechli a nepřihlíželi demonstracím, takže žádný zraněn nebyl", dodal Malina. Jak jsme se ale sami přesvědčili v terénu při demonstracích, mnoho zraněných demonstrantů lékařské ošetření nevyhledalo, neboť měli mezi sebou vyškolené pracovníky první pomoci, kteří mnoho lehčích poranění ošetřili sami.

Pacienti, kteří neměli zdravotní pojištění, platili buď hotově, většinou částku do 3000 Kč, nebo jim byla vystavena faktura s čtrnáctidenní splatností. "Někteří z aktivistů peníze neměli a faktury odmítli podepsat", uvedla ředitelka vinohradské nemocnice MUDr. Marie Alušíková. Takové nedoplatky pak bude hradit Ministerstvo financí ČR. Problémem nebyla ani jazyková bariéra, neboť ve všech nemocnicích byli neustále přítomni anglicky a německy hovořící lékaři. Malina dále potvrdil, že žádný ze zdravotníků zraněn nebyl a poškozeny byly pouze dvě sanitky a ne sedm, jak tvrdila některá média.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist