https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazskych-sluzbach-tridi-papir-24-odsouzenych-z-pankrace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pražských službách třídí papír 24 odsouzených z Pankráce a Ruzyně

12.4.2016 13:48 | PRAHA (ČTK)
Desítka z odsouzených pracuje v třídírně v Praze 9, zbylí na třídicí lince v Chrášťanech. Ilustrační obrázek
Desítka z odsouzených pracuje v třídírně v Praze 9, zbylí na třídicí lince v Chrášťanech. Ilustrační obrázek
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Pražské služby (PSAS) zaměstnávají 10 odsouzených z Pankráce a 14 z Ruzyně. Vězni pracují na třídicích linkách papíru v Praze 9 a v Chrášťanech u Prahy. Odsouzení jsou za majetkovou trestnou činnost a pracují na ranních a odpoledních směnách, na noční nechodí. Na setkání s novináři to uvedli zástupci PSAS a věznice.
 

"Výběr vězňů má na starosti komise, která posuzuje vlastnosti odsouzeného, zda měl kázeňské přestupky, délku trestu i charakter trestné činnosti, kterou páchal. Jedná se o odsouzené za převážně majetkovou trestnou činnost," řekl ředitel věznice Petr Suk. Věznice má kapacitu 1202 míst. "Tato kapacita je naplněna téměř ze 100 procent. Z přibližného počtu 500 zaměstnatelných pak pracuje zhruba polovina," dodal Suk.

Desítka z odsouzených pracuje v třídírně v Praze 9, zbylí na třídicí lince v Chrášťanech. "Odsouzení nahradili tzv. agenturní pracovníky, kteří jsou převážně z bývalého východního bloku, kmenové zaměstnance nenahradili," řekl mluvčí PSAS Radim Mana.

Dohled na pracovištích zajišťuje v nepravidelných intervalech vězeňská služba, zároveň PSAS dávají věznici průběžně vědět, kolik je na pracovišti vězňů a zda se některý nevzdálil. Vězni se při práci nesmí bavit s kolegy, pouze o věcech souvisejících s prací, nesmí používat komunikační prostředky ani návykové látky. Za práci dostávají 4500 korun měsíčně, věznice si z toho vezme část na náklady spojené s výkonem trestu, případně na splátky exekucí či dluhů. "Část peněz jim ale zůstane a za ně si mohou nakoupit ve vězeňské kantýně," řekl Suk.

PSAS se stará o svoz a zpracování odpadu v metropoli. Vlastní ji z větší části Praha, zbylé akcie má firma AVE CZ. Praha se v minulosti neúspěšně snažila získat minoritní podíl. PSAS zaměstnává asi 1600 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist