https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prerove-se-na-krmitku-objevila-vzacne-zbarvena-sykora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Přerově se na krmítku objevila vzácně zbarvená sýkora Video

25.1.2020 00:50 | PŘEROV (ČTK)
Na raritně zbarvenou sýkoru narazil jeden z ochránců přírody v Přerově v oblasti místní Laguny.
Na raritně zbarvenou sýkoru narazil jeden z ochránců přírody v Přerově v oblasti místní Laguny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na raritně zbarvenou sýkoru narazil jeden z ochránců přírody v Přerově v oblasti místní Laguny. Neobvyklá barva zaskočila i ornitology, neboť takto zbarvenou sýkoru modřinku ještě nikdy neviděli. Pták, který byl na krmítku, má podle nich vzácnou pigmentovou vadu - melanismus, při níž na rozdíl od albinismu převládají tmavé barvy. Na přerovském krmítku se sýkora zdržela pouze jeden den, podle ornitologů je na tahu. Informoval o tom místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 
Neobvykle zbarvená sýkora modřinka.
Neobvykle zbarvená sýkora modřinka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu - melanismus. V jejím zbarvení chybí bílá a žlutá barva a naopak převládá černá a šedá. Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Melanismus je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků," uvedl Šafránek.

Přirozeně zbarvená sýkora modřinka.
Přirozeně zbarvená sýkora modřinka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ornitologům se podařilo vzácně zbarvenou sýkoru nejen vyfotit, ale také zachytit na video. Stihli to během jediného dne, kdy je na ni upozornil pozorovatel krmítka. Podle ornitologů nejde o místního ptáka, ale o sýkoru ze severu nebo z hor. "I přesto, že se u nás vyskytují sýkory modřinky celoročně, tak se v zimě toulají a hledají potravu," uvedl místopředseda spolku.

Šafránek řekl, že se na tomto místě již předloni podařilo objevit také sýkoru koňadru rovněž s pigmentovou vadou. Tentokrát u sýkory převládala místo černé barvy hnědá. "Krmítko je v oblasti u Laguny, kde se scházejí ochránci přírody a ptáky tam přikrmují. Jsou většinou v důchodu, mají čas tam s fotoaparáty pobývat a občas se jim podaří zachytit něco zajímavého," doplnil Šafránek.

Ornitologové v souvislosti s objevem výjimečně zbarvené sýkorky vyzvali milovníky přírody, kteří na krmítku spatří podivně zbarveného nebo neznámého ptáka, aby jej zachytili na snímku a poslali ho na emailovou adresu: mosprerov@seznam.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist