https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prerove-se-otevrela-unikatni-expozice-ptaku-je-soucasti-nove-stanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Přerově se otevřela unikátní expozice ptáků, je součástí nové stanice

2.12.2023 01:42 | PŘEROV (ČTK)
Návštěvníkům v moderních prostorách představuje nejen 365 všech druhů ptáků, které se objevily na území České republiky, ale i 248 druhů jejich vajec.  Ilustrační foto
Návštěvníkům v moderních prostorách představuje nejen 365 všech druhů ptáků, které se objevily na území České republiky, ale i 248 druhů jejich vajec. Ilustrační foto
V Přerově se otevřela unikátní expozice Ptáci České republiky, je součástí rekonstruované Ornitologické stanice (ORNIS) Muzea Komenského v Přerově. Návštěvníkům v moderních prostorách představuje nejen 365 všech druhů ptáků, které se objevily na území České republiky, ale i 248 druhů jejich vajec. Ve stanici, jejíž rekonstrukce trvala tři roky a stála sto milionů korun, je umístěn i depozitář s největší sbírkou preparátů ptáků a vajec v tuzemsku, badatelny a pracoviště. Veřejnosti se ORNIS poprvé otevře v sobotu.
 

"Unikátní je především to, že je to jediná taková expozice v celé České republice. Myslím si, že žádné jiné muzeum nikdy nic takového mít nebude. Nemají dostatečné sbírkové fondy a ani takové prostory. Navíc se nám podařilo získat drtivou většinu ptáků. Chybějící druhy jsme si zapůjčili z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Teplic či z Opavy, podařilo se nám tak dokompletovat téměř celý soubor všech druhů ptáků, které byly historicky zjištěny na území České republiky," řekl ČTK vedoucí stanice Josef Chytil. Za unikátní považuje i přiřazení vajec k jednotlivým druhům.

Rekonstrukce samotné ORNIS přišla na sto milionů korun, z toho 70 milionů korun se podařilo získat z evropských dotací, řekl ČTK krajský radní Jan Žůrek. Její součástí je i nový depozitář, jehož potřeba dala impuls k celé rekonstrukci. "V depozitáři máme umístěno kolem 8000 preparátů ptáků a kolem 13 000 vajíček. Z exotického ptactva patří mezi nejvzácnější nelétající papoušek kakapo soví, který se vyskytuje pouze na Novém Zélandu. Snáší jediné vajíčko, a to jen jednou za dva nebo dokonce tři roky," doplnil Chytil. V budově nechybí i badatelny či pracovna preparátora.

Základ současné obrovské sbírky stanice položil ornitolog Jiljí Sitko, který stanici vedl od 70. let. Preparáty s pomocí kolegy Františka Hejla získával ze škol, nakupoval je z pozůstalostí a soukromých sbírek. Na novou podobu ORNIS se přišel tento týden podívat osobně. Z rekonstrukce má podle svých slov nádherný pocit. "Přiznám se, že jsem s něčím takovým vůbec nepočítal," řekl ČTK Sitko. Připomněl, že za jeho éry se podařilo vykoupit 15 soukromých sbírek z celé republiky.

Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka je ORNIS jediným ornitologickým muzeem na území ČR. "Je to unikátní a jsem hrozně rád, že takové zařízení existuje a dostalo se mu takové zásadní renovace, dnes je muzeem na evropské úrovni. Jeho sbírka je unikátní, je srovnatelná s největšími sbírkovými institucemi u nás, protože je zaměřena cíleně," uvedl Vermouzek.

Expozice samotná, která nyní čítá 365 druhů ptáků, se bude podle Chytila rozšiřovat o nové druhy, které budou na území ČR spatřeny. Prvním adeptem je buřníček žlutonohý, který hnízdí na Antarktidě a nedávno se vyskytl na Šumpersku, kam jej zřejmě zavála bouře nad Atlantikem. Pták nepřežil, jeho tělo však má uchované přerovská stanice a chystá se jej v nejbližší době doplnit do expozice.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist