https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-programu-mzp-na-posileni-vodovodu-je-porad-dost-penez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V programu MŽP na posílení vodovodů je pořád dost peněz

5.4.2017 07:40 | LUČICE (ČTK)
Problémy s dodávkami pitné vody má podle Brabce v Česku několik stovek obcí. Nejde jen o jižní Moravu, ale také o sídla ve východních a středních Čechách, Ústeckém kraji a na Vysočině. / ilustrační foto
Problémy s dodávkami pitné vody má podle Brabce v Česku několik stovek obcí. Nejde jen o jižní Moravu, ale také o sídla ve východních a středních Čechách, Ústeckém kraji a na Vysočině. / ilustrační foto
Z 300 milionů korun, které ministerstvo životního prostředí (MŽP) loni vyčlenilo na posílení zdrojů pitné vody v obcích, je zatím vyčerpáno zhruba 90 milionů. Novinářům to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při pondělní návštěvě Lučice na Havlíčkobrodsku. Výzva je v tomto programu otevřena do 30. června, počet žádostí se podle ministra zvyšuje.
 

Program je zaměřený na průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody, tedy kupříkladu na budování nebo prohloubení vrtů a studní. "Jsou to menší akce, většina těch projektů je třeba do jednoho milionu korun. Z té třistamilionové částky můžeme podělit stovky obcí," uvedl ministr.

Problémy s dodávkami pitné vody má podle Brabce v Česku několik stovek obcí. Nejde jen o jižní Moravu, ale také o sídla ve východních a středních Čechách, Ústeckém kraji a na Vysočině. "My jsme teď na začátku dubna a mnozí mají problémy s vodou. Vždyť by mělo být nejvodnatější období roku," uvedl.

Mezi úspěšné žadatele z Vysočiny se v programu zařadily obce Žižkovo Pole, Radostín, Vepříkov, Vilémovice a Lučice.

V Lučici nedaleko Havlíčkova Brodu bydlí 650 lidí. Obecní vodovod už jeden vrt zásobuje, ale v něm začalo kvůli suchu vody ubývat. Obec proto dala udělat další zkušební vrt hluboký 50 metrů, podle starostky Petry Vrzákové je dostatečně vydatný. "Patříme mezi ty šťastnější obce, třeba Skuhrov vůbec nenarazil na vodu," podotkla. Díky dotaci obec tento vrt přebuduje na studnu a propojí s prvním vrtem vzdáleným asi 100 metrů. Dotace pokryje 80 procent z celkových 800.000 korun nákladů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist