https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pruhonicich-vznika-stezka-z-drevin-odolavajicich-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Průhonicích vzniká stezka z dřevin odolávajících suchu

1.11.2019 00:27 | PRŮHONICE (ČTK)
V Dendrologické zahradě v Průhonicích u Prahy vzniká stezka z dřevin odolávajících suchu. / Ilustrační foto
V Dendrologické zahradě v Průhonicích u Prahy vzniká stezka z dřevin odolávajících suchu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Dendrologické zahradě v Průhonicích u Prahy vzniká stezka z dřevin odolávajících suchu. Odborníci ověřují jejich vlastnosti i to, zda jsou vhodné pro sázení ve městech. Podle Ivana Suchary, ředitele průhonického Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, by při výběru měly dostávat přednost především původní listnaté druhy stromů. Ideálně by měly pocházet z daného regionu a musí být vhodné pro konkrétní stanoviště.
 

Takzvaná Stezka sucha je otevřená pro veřejnost. Dokončena má být včetně terénních úprav na jaře příštího roku. Nyní je na ní zatím zhruba 140 dřevin. Jde o experimentální plochu, na které odborníci ověřují, zda jsou dřeviny vhodné k výsadbě v době klimatické změny, zejména v městských oblastech. Posuzuje se především odolnost proti nedostatku vláhy, extrémním letním teplotám a také úpalu, při kterém dřeviny trpí extrémním slunečním zářením a v jeho důsledku přicházejí o listy.

"Například pokud jde o výsadbu městské aleje, je důležité myslet nejen na to, aby konkrétní druhy stromů a keřů vydržely vysoké letní teploty, ale také jak budou čelit zvýšené zátěži emisí z dopravy nebo zda přežijí zimní mrazy," uvedl Suchara.

Při včerejším otevření stezky pomohl vysadit tři druhy suchomilných dubů premiér Andrej Babiš (ANO). "Česká republika má jasno, co musí dělat ohledně klimatické změny. Máme Národní koalici pro boj se suchem. Součástí toho je také sázení stromků. Zavázali jsme se k tomu, že Česká republika vysadí 10 milionů stromků a miliardu sazenic," uvedl Babiš.

Ministerstvo životního prostředí nedávno zahájilo nový program komunitní výsadby stromů na veřejných prostranstvích, ze kterého může každý zájemce obdržet dotaci až 250.000 korun na sazenice, potřebný materiál i následnou péči. Celkem ministerstvo vyčlenilo 100 milionů korun a zájem je velký. "Za první dva týdny od spuštění jsme přijali 71 žádostí na částku přesahující 13,5 milionů korun a dvakrát tolik žádostí je v online systému rozpracováno. Nechci předjímat, ale bude-li příjem pokračovat stejným tempem, můžeme mít do konce roku vyčerpáno," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Program je součástí iniciativy Sázíme budoucnost, za jejíž vznikem stojí Nadace Partnerství spolu s ministerstvem životního prostředí. Cílem je, aby v českých městech a obcích přibylo v následující pěti letech 10 milionů stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist